Σερβία: Παρέλαβε δωρεάν άρματα μάχης από τη Ρωσία

Σερβία: Παρέλαβε δωρεάν άρματα μάχης από τη Ρωσία
Φωτογραφία αρχείου AP

Η Σερβία παρέλαβε συνολικά 60 άρματα μάχης και τεθωρακισμενα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία βάσει συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι Πούτιν και Βούτσιτς το 2019.

Η Ρωσία παρέδωσε στη Σερβία 30 άρματα μάχης και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο πλαίσιο της στρατιωτικής-τεχνολογικής συνεργασίας που υπέγραψαν το 2019 οι πρόεδροι των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οπως σημειωνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για εκσυγχρονισμένη εκδοχή του άρματος Τ-72MS και για τα οχήματα BRDM-2MS που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού ή και για ανίχνευση πεδίου. Τη στρατιωτική βοήθεια από την Ρωσία παρέλαβε σε στρατόπεδο της πόλης Νις ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. «Η δωρεά αυτή, αξίας 75 εκατομμυρίων ευρώ, είναι εξαιρετικά σημαντική και θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της Σερβίας. Εμείς επιθυμούμε σταθερότητα στην περιοχή και δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη χωρίς ισχυρές ένοπλες δυνάμεις» επισήμανε ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του σερβικού λαού προς τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή στρατιωτική άσκηση των ειδικών δυνάμεων της Σερβίας και της Ρωσίας. Η άσκηση που φέρει την ονομασία «Κοινή απάντηση 2021» ξεκίνησε στις 20 Μαΐου στην περιοχή της Βοϊβοντίνας, κοντά στα σύνορα με την Ρουμανία. Συμμετέχει η 72η ταξιαρχία καταδρομών από τη Σερβία και η 2η ταξιαρχία SPECNAZ των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας.

Ο Υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι η άσκηση αυτή έχει στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την αποτροπή απειλής. «Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές μαζί με τους άνδρες της 72ης Ταξιαρχίας καταδρομών θα επιδείξουν από κοινού στοιχεία εκπαίδευσης και ετοιμότητας. Εμείς επιθυμούμε συνεργασία με όλους, θέλουμε να διδαχθούμε απ τους καλύτερους και τα μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων σίγουρα είναι οι καλύτεροι» επισήμανε ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας.

Η Σερβία πολιτικά διακηρύσσει στρατιωτική ουδετερότητα συχνά ωστόσο συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία αλλά και το ΝΑΤΟ. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Σερβία υπέκυψε στις πιέσεις της Ε.Ε. και ακύρωσε τη συμμετοχή της στην κοινή άσκηση «Σλοβενική αδελφότητα 2020» που διεξάγονταν κάθε χρόνο από το 2015 από κοινού με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ανέστειλε τότε και τη συμμετοχή της σε κάθε στρατιωτική άσκηση με ξένες χώρες. Φέτος με την κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Ρωσία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανανεώνει τη συμμετοχή της σε πολυεθνικές ασκήσεις.

Ενδιαφέρον είναι πάντως το γεγονός ότι η άσκηση αυτή δεν είχε προαναγγελθεί ενώ πραγματοποιείται την ίδια χρονική στιγμή που στην περιοχή διεξάγεται η μεγάλη νατοϊκή άσκηση «Defender Europe 2021» με τη συμμετοχή όλων των χωρών που περιβάλλουν τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένης και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα