Σφοδρή κακοκαιρία στην Ιρλανδία από τον κυκλώνα Ellen

Σφοδρή κακοκαιρία στην Ιρλανδία από τον κυκλώνα Ellen
Κακοκαιρία στην Ιρλανδία AP

Περισσότερα από 130.000 σπίτια, επιχειρήσεις και αγροκτήματα βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιρλανδία, μετά από την κακοκαιρία Ellen, που έπληξε τη χώρα.

Αναφορές έρχονται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία καταγράφουν ότι περισσότερα από 130.000 σπίτια, επιχειρήσεις και αγροκτήματα βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιρλανδία , αφού το βράδυ της Πέμπτης, 20 Αυγούστου πέρασε η κακοκαιρία Ellen ή Jandra.

Γεγονός είναι ότι προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές μετά το πέρασμά της. Η κακοκαιρία επηρέασε σχεδόν όλη τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ουαλία, τη νοτιοδυτική Αγγλία και τη Σκωτία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατεγράφησαν ριπαίοι άνεμοι εντάσεως έως και 180 km / h ακριβώς έξω από τις ακτές της νότιας Ιρλανδίας το βράδυ της 19ης Αυγούστου όταν το κέντρο του χαμηλού μετρήθηκε στα 975 hPa ! Η καταιγίδα Ellen, πριν χτυπήσει την Ιρλανδία, ταξινομήθηκε ως «μετεωρολογική βόμβα».

Αυτός ο κυκλώνας παρουσίασε εκρηκτική και ταχεία διαδικασία κυκλογένεσης. Σε τέτοια συστήματα, η πίεση του αέρα μειώνεται κατά περισσότερο από 24 mb (hPa) το 24ωρο. Η πίεση μειώθηκε περίπου 30 mbar(hPa) με το πέρασμα της Ellen.

H ζώνη ισχυρών ανέμων ξεκινά από την κεφαλή του μεσαίου τροποσφαιρικού νέφους αυτής της εκρηκτικής βάθυνσης και ενισχύεται περαιτέρω καθώς το “τζετ” κατέρχεται , “στεγνώνει” και εξατμίζει μια περιοχή μέσα από σωματίδια χιονιού και πάγου. Η εξάτμιση- ψύξη οδηγεί τον αέρα εντός της διαταραχής , γίνεται αυτός πυκνότερος , προκαλώντας έτσι επιτάχυνση της καθοδικής ροής. Για πρώτη φορά το φαινόμενο αυτό με την ονομασία “sting Jet” μελετήθηκε μετά τη Μεγάλη Θύελλα του 1987, με επικεφαλής τον καθηγητή Keith Browning του Πανεπιστημίου του Reading.

H καιρική κατάσταση έχει ηρεμήσει πλέον στην Ιρανδία , η οποία καλείται να αποκαταστήσει τώρα τα προβλήματα από την μεγάλη κακοκαιρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα