Συγκρούσεις στη σύνοδο των 8

default image

Η διάσταση απόψεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και οι συγκρούσεις αστυνομικών–διαδηλωτών, δίνουν τον τόνο στη σύνοδο της G8

Την προθυμία του να συνεργαστεί με την καγκελάριο της Γερμανίας για τις κλιματικές αλλαγές εξέφρασε την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με την Άνγκελα Μέρκελ για μια συμφωνία που θα διαδεχθεί τη συνθήκη του Κιότο και θα έχει δύο σκοπούς: Τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την απεξάρτηση από τις κλασικές πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξη μιας κοινής θέσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος θα στείλει στον κόσμο ένα ισχυρό μήνυμα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Ωστόσο έχει γίνει ξεκάθαρο από αμερικανικές πηγές ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να συμφωνήσει με τη θέση που προωθεί η γερμανίδα καγκελάριος και προβλέπει τη μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων έως το 2050.

Επεισόδια διαδηλωτών-αστυνομικών

Εκτός από τις τριβές μεταξύ των ηγετών, συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο Χάιλινγκενταμ της βόρειας Γερμανίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άτομα προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι ηγέτες των 8 πιο αναπτυγμένων κρατών ενώ έχουν αναπτυχθεί περίπου 16.000 αστυνομικοί.

Μια διαφορετική πρόταση

Τη διεύρυνση του G8 προς την κατεύθυνση ενός G20, με τη συμμετοχή χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Βραζιλία, πρότεινε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «France Culture».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα