Συρία: Πέθανε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ

Συρία: Πέθανε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ
Ουάλιντ αλ Μουάλεμ AP

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε πως πέθανε ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ σε ηλικία 79 ετών. Δεν έχει γίνει σαφής ως τώρα η αιτία του θανάτου του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ πέθανε σήμερα τα ξημέρωματα σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε η συριακή κυβέρνηση χωρίς να αναφερθεί στα αίτια του θανάτου του, αν και επί χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πηγή που πρόσκειται στη συριακή κυβέρνηση επεσήμανε ότι ο αναπληρωτής του, ο βετεράνος διπλωμάτης Φαϊζάλ Μέκνταντ, αναμένεται να τον αντικαταστήσει.

Ο Μουάλεμ διορίστηκε πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών το 2006 και ήταν επίσης αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρεσβευτής στις ΗΠΑ, από το 1990 ως το 1999, ενώ ως διπλωμάτης είχε εργαστεί στη Σαουδική Αραβία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Το 1975 διορίστηκε πρεσβευτής στη Ρουμανία.

“Ήταν γνωστός για τις έντιμες, πατριωτικές του θέσεις”, επεσήμανε η συριακή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε ότι θα ταφεί σήμερα το απόγευμα στη Δαμασκό.

Ο Μουάλεμ είδε τη χώρα του να στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το Ιράν και τη Ρωσία, χώρες που βοήθησαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα χέρια των ανταρτών.

Ο Μουάλεμ, που καταγόταν από μια σουνιτική οικογένεια από τη Δαμασκό, είχε υπερασπιστεί δημοσίως τον αυξανόμενο στρατιωτικό ρόλο της Μόσχας και της Τεχεράνης στον εμφύλιο στη Σύρια.

Το καλοκαίρι του 2011, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον είχε υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον του.

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή με την ευκαιρία μιας συνόδου που οργάνωσε η Συρία για την επιστροφή των χιλιάδων προσφύγων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έμοιαζε αδύναμος, ενώ δύο άνδρες τον βοηθούσαν να περπατήσει.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα