Συρία: Τουλάχιστον 12 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Συρία: Τουλάχιστον 12 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς
Βομβαρδισμένο τοπίο σε πόλη της Ιντλίμπ στη Συρία AP

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και των Ρώσων συμμάχων τους.

Τουλάχιστον 12 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τρία μέλη μιας οικογένειας, σκοτώθηκαν το Σάββατο στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Από τους βομβαρδισμούς αυτούς τραυματίστηκαν άλλοι 36 άνθρωποι και ορισμένοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η περιοχή αυτή δεν ελέγχεται από το καθεστώς και η εύθραυστη εκεχειρία που κηρύχθηκε στα τέλη Αυγούστου κινδυνεύει τις τελευταίες εβδομάδες από τους συχνούς βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις.

Τα οκτώ από τα θύματα αναφέρθηκαν στην κοινότητα Σαρακέμπ, στο ανατολικό Ιντλίμπ. Τρία μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν στο γειτονικό χωριό Ντέιρ Σάκρι ενώ ένα παιδί έχασε τη ζωή του κοντά στο χωριό Μπαντάμα, από βόμβα που ερρίφθη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στην περιοχή αυτή, καθώς και σε τομείς των όμορων επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας, δρουν επίσης πολλές άλλες μικρότερες τζιχαντιστικές ομάδες και οργανώσεις ανταρτών.

Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου η περιοχή σφυροκοπήθηκε ανελέητα από τον συριακό στρατό, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Από τους βομβαρδισμούς αυτούς σκοτώθηκαν περίπου χίλιοι άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και εκτοπίστηκαν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παρά την κατάπαυση του πυρός, οι βομβαρδισμοί και οι μάχες –αρχικά σποραδικές– εντάθηκαν πρόσφατα. Τους τέσσερις τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 280 άμαχοι και εκατοντάδες στρατιώτες και μαχητές και από τις δύο πλευρές.

Από το βράδυ της Πέμπτης, στις συγκρούσεις κοντά στην πόλη Μααρέτ αλ Νούμαν, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, σκοτώθηκαν 82 τζιχαντιστές και αντάρτες και 57 στρατιώτες των καθεστωτικών δυνάμεων. Οι επτά από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σήμερα, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.

Τον Οκτώβριο ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την επαρχία από το 2011 και δήλωσε ότι η μάχη του Ιντλίμπ είναι το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου.

Στο Ιντλίμπ ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πολλοί από αυτούς είναι εκτοπισμένοι από άλλες επαρχίες. Οι περισσότεροι επιβιώνουν χάρη στη διεθνή και τοπική ανθρωπιστική βοήθεια. Νωρίτερα σήμερα, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, μετά το βέτο που άσκησαν Ρωσία και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτρέποντας την ανανέωση της εντολής για παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω τριών μεθοριακών διαβάσεων στην Τουρκία και το Ιράκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα