Σιβηρία: Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών - Η φωτιά ενδέχεται να επεκταθεί

Έκρηξη σε αποθήκες πυρομαχικών στη Σιβηρία
Έκρηξη σε αποθήκες πυρομαχικών στη Σιβηρία AP

Δύο χωριά που βρίσκονται κοντά στις αποθήκες, αλλά και την περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, καθώς τα θραύσματα από τις οβίδες φθάνουν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων, απομακρύνθηκαν, όπως επίσης και όλο το προσωπικό.

Επτά άτομα, μεταξύ των οποίων δύο στρατιωτικοί, διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο καθώς τραυματίσθηκαν από θραύσματα πυρομαχικών, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού στρατού στη Σιβηρία, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ, προκαλώντας εκτεταμένη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της. Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί 11.000 άτομα.

Από τις αποθήκες απομακρύνθηκε όλο το προσωπικό ενώ οι αρχές άρχισαν να εκκενώνουν τα χωριά Κάμενκα και Νόβι Ουλούι, που βρίσκονται κοντά στις αποθήκες, αλλά και την περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, καθώς τα θραύσματα από τις οβίδες φθάνουν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

Στις αποθήκες πυρομαχικών υπήρχαν συνολικά 40.000 οβίδες πυροβολικού διαμετρήματος 125 και 152 χιλιοστών. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 13.00 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδος) σε αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού στρατού που βρίσκονται μεταξύ των χωριών Ατσίνσκ και Κάμενκα.

Από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια πολλών σπιτιών σε παραπλήσιους οικισμούς και χωριά. Το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον δήμαρχο της πόλης Ατσίνσκ, μεταδίδει ότι οι κάτοικοι από το χωριό Καμένκα μεταφέρονται στο Ατσίνσκ, ενώ συζητείται η απομάκρυνση των κατοίκων από δύο ακόμη χωριά.

Εκκενώνεται επίσης μια παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή του Ατσίνσκ. Ο δήμαρχος της πόλης Ατσίνσκ Ιλάι Αχμάτοφ δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αλλά πηγή στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους 1000 άτομα.

Ωστόσο λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από τις αρχές της πόλης Ατσίνσκ, ότι από την περιοχή του Ατσίνσκ στην οποία κατοικούν 100.000 άνθρωποι , έχουν απομακρυνθεί 11.000 άτομα . Η πρόσβαση στις αποθήκες έχει αποκλειστεί και οι πυροσβεστικές δυνάμεις του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά που προκλήθηκε από τις διαδοχικές εκρήξεις.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έστειλε στην περιοχή τον αναπληρωτή του Νμτίτρι Μπουλγκάκοφ για να επιληφθεί της κατάστασης.

Η ρωσική μονάδα παραγωγής αλουμινίου Rusal, που βρίσκεται κοντά στις αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ατσίνσκ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Κρασνογιάρσκ Αλεξάντρ Ους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί η πυρκαγιά στον χώρο που βρίσκονται οι αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού στρατού.

«Η ακτίνα της επικίνδυνης ζώνης δεν έχει προσδιορισθεί πλήρως. Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι είδους πυρομαχικών θα εκραγούν. Ως εκ τούτου, ανάλογα με την επέκταση της φωτιάς, ενδέχεται να αλλάζει και η ζώνη που θα πληγεί| δήλωσε ο κυβερνήτης του Κρανσογιάρσκ.

Στο μεταξύ, πηγή του ρωσικού υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι υπάρχει στρατιωτικός που έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια των εκρήξεων. «Δεν υπάρχει ούτε ένας νεκρός στρατιωτικός», δήλωσε η εν λόγω πηγή. Νωρίτερα το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών είχε μεταδώσει ότι υπάρχει ένας νεκρός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σιβηρία: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών- 993 τόνοι νερού χρησιμοποιήθηκαν σε 24 ώρες

Η Σιβηρία στις φλόγες: Ανυπολόγιστη η καταστροφή - Μέτωπο φωτιάς 28 εκατ. στρεμμάτων

Τι σημαίνουν οι φωτιές στην Αλάσκα για την κλιματική αλλαγή

Ιούλιος 2019: Ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο

Λιώνει η Γροιλανδία: 22 βαθμοί και ποτάμια πάγου

SHARE: