"Σκιές" για τα στοιχεία που έδωσε στον ΟΗΕ ο πρόεδρος της Κολομβίας

O Iβάν Ντούκε
O Iβάν Ντούκε AP

Ο Ιβάν Ντούκε πήγε για μαλλί για βγήκε κουρεμένος. Τα στοιχεία που έδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τους αντάρτες του ELN αμφισβητούνται από συμπατριώτες του δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε υπέβαλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έναν φάκελο με "αποδείξεις" για την παρουσία ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) στη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, όπως επαλήθευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον δύο από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονταν στο υλικό αυτό είχαν τραβηχτεί στην Κολομβία και μάλιστα η μία πριν από μερικά χρόνια. Ο Ντούκε ανήρτησε στο Twitter τις υποτιθέμενες φωτογραφίες από τη δράση των ανταρτών του ELN στη Βενεζουέλα, τις οποίες παρέδωσε την Πέμπτη στον Γκουτέρες

Όπως γράφει, η μία δείχνει αντάρτες "να κάνουν κατήχηση" σε μαθητές "αγροτικών σχολείων" στην πολιτεία Τατσίρα της Βενεζουέλας, τον Απρίλιο του 2018. Στη φωτογραφία εικονίζονται άνδρες και γυναίκες ντυμένοι με στολές παραλλαγής, ένοπλοι, με κόκκινα και μαύρα περιβραχιόνια (τα χρώματα του ELN), μαζί με τουλάχιστον 11 παιδιά.

Όμως η εφημερίδα El Colombiano του Μεντεγίν διαψεύδει τον πρόεδρο: όπως ανέφερε, η φωτογραφία δόθηκε στην εφημερίδα το 2015 από μέλη της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών που της είπαν ότι επρόκειτο όντως για αντάρτες του ELN που στρατολογούσαν ανηλίκους στο Ελ Τάμπο, στην επαρχία Κάουκα της Κολομβίας, που απέχει σχεδόν 1.200 χιλιόμετρα από την Τατσίρα.

Η εφημερίδα δημοσίευσε τη φωτογραφία στις 7 Ιουνίου 2015, μαζί με ένα ρεπορτάζ για τη στρατολόγηση παιδιών από τους αντάρτες. "Αυτή η πληροφορία δεν αφορά τον ELN στη Βενεζουέλα, είναι από την Κάουκα. Την είχαμε κατ' αποκλειστικότητα το 2015. Μας την έδωσε η υπηρεσία πληροφοριών", δήλωσε ο Χαβιέρ Αλεχάντερ Μασίας, ο υπεύθυνος του τμήματος "Ειρήνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα" της El Colombiano.

Ο Μασίας ήταν εκείνος που είχε γράψει το άρθρο το 2015. Είχε πάει στο Ελ Τάμπο για να κάνει ρεπορτάζ για τη στρατολόγηση ανηλίκων από τους αντάρτες του ELN και των FARC, που τα επόμενα χρόνια κατέθεσαν τα όπλα, αφού υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το 2016.

Μια πηγή του προεδρικού μεγάρου, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι διεξάγεται έρευνα για το θέμα, όμως επέμεινε ότι η επίμαχη φωτογραφία τραβήχτηκε μεν στην Τατσίρα της Βενεζουέλας, αλλά το 2013. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από άλλη, ανεξάρτητη πηγή, το πού τραβήχτηκε η φωτογραφία. Είναι όμως δεδομένο ότι δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 7 Ιουνίου 2015 από την El Colombiano.

SHARE: