Σκληρό “παζάρι” Βρετανίας – ΕΕ για το Brexit

Σκληρό “παζάρι” Βρετανίας – ΕΕ για το Brexit
Τερέζα Μέι AP

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής, αφού Ευρωπαίοι και Βρετανοί αναζητούν λύσεις για άρση του αδιεξόδου.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν να προσφέρουν την Παρασκευή μια αναβολή του Brexit σε δύο στάδια, που θα εξαρτάται από την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ για το θέμα.


Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία, τότε το μπλοκ θα προσφέρει μια αναβολή του Brexit εώς τις 22 Μαΐου, ανέφεραν οι πηγές.

Αν το κοινοβούλιο καταψηφίσει τη Συμφωνία, τότε η Βρετανία θα πρέπει μέχρι τις 12 Απριλίου να ενημερώσει την ΕΕ αν θα διεξαγάγει ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου).

Αν η Βρετανία συμφωνήσει να διεξαγάγει Ευρωεκλογές, η ΕΕ θα εξετάσει τότε μια μεγαλύτερη παράταση και αν όχι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα συμβεί στις 22 Μαΐου.

Ένα εκατ. υπογραφές κατά του Brexit

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έσπευσαν να υπογράψουν την αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμείνει στο μπλοκ.

Προσελκύοντας χιλιάδες υπογραφές κάθε λίγα λεπτά, η συλλογή υπογραφών πραγματικά απογειώθηκε τις ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου και κάλεσε το κοινοβούλιο να κάνει μια τελική επιλογή.

Παράταση ως τις 22 Μαΐου πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

Την πρόταση να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατύπωσε νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit και τόνισε πως αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Όπως είπε, δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η Συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα