Σκωτία: Χωρίς μάσκα επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία

Σκωτία: Χωρίς μάσκα επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία
Μαθητές σε σχολείο της Σκωτίας AP

Η επιστροφή στα θρανία των μαθητών στην Σκωτία θα γίνει σταδιακά ως τις 18 Αυγούστου, με τους μαθητές της περιοχής Μπόρντερς να ξεκινούν σήμερα.

Με σχολική τσάντα, αλλά χωρίς μάσκα, οι μαθητές στη Σκωτία αρχίζουν από σήμερα να επιστρέφουν στα θρανία για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, όντας οι πρώτοι που αρχίζουν τη νέα σχολική χρονιά στη Βρετανία εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της COVID-19 στη χώρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τους 46.000 νεκρούς από τον νέο κορονοϊό, τους περισσότερους στην Ευρώπη, κάθε περιφέρεια διαχειρίζεται διαφορετικά την επιστροφή στα σχολεία.

Αν και στην Αγγλία ξαναέγιναν εν μέρει κάποια μαθήματα τον Ιούνιο, οι αρχές της Σκωτίας είχαν επιλέξει να περιμένουν τη νέα σχολική χρονιά, η οποία προβλεπόταν να αρχίσει στις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Η επιστροφή στα θρανία των μαθητών στην Σκωτία θα γίνει σταδιακά ως τις 18 Αυγούστου, με τους μαθητές της περιοχής Μπόρντερς να ξεκινούν σήμερα, ακολουθούμενοι από αυτούς στις άλλες περιοχές τις ερχόμενες μέρες.

Οι μαθητές δεν θα υποχρεούνται να φορούν προστατευτικές μάσκες ούτε να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ τους, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία στο εκπαιδευτικό σώμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα από το συνδικάτο εκπαιδευτικών της Σκωτίας EIS, μόνον το 18% από τους 24.000 εκπαιδευτικούς που ερωτήθηκαν ήταν πεπεισμένο ότι δεν είναι επικίνδυνη η επιστροφή στα σχολεία.

“Θέλουν να ξανανοίξουν τα σχολεία, για να μπορούν να ξαναρχίσουν την δουλειά τους στην τάξη, αλλά είναι πολύ σαφείς όσον αφορά το γεγονός ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κάθε ασφάλεια”, εξήγησε ο γενικός γραμματέας του EIS Λάρι Φλάναγκαν.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έκρινε χθες ότι είναι “κατανοητό” να υπάρχει μια κάποια “ανησυχία από την πλευρά των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών”, αλλά διαβεβαίωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων έχει “ζωτική σημασία” για την εκπαίδευση και την “ευημερία” των μαθητών.

Η Σκωτία έχει καταγράψει σχεδόν 19.000 κρούσματα νέου κορονοϊού και 2.500 θανάτους από COVID-19. Την περασμένη Τετάρτη η εμφάνιση εστίας SARS-CoV-2 στο Aμπερντίν προκάλεσε το κλείσιμο εκεί των παμπ και των εστιατορίων και την εκ νέου επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. Ωστόσο οι μαθητές αυτής της πόλης αναμένεται να ξαναρχίσουν και αυτοί μαθήματα αυτήν την εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα