Σόδομα και Γόμορα το βρετανικό Κοινοβούλιο

Big Ben and the Houses of Parliament are bathed in a dull  orange sky in London, Monday, Oct. 16, 2017. The unusual hue of the sky was thought to be due to the remnants of Hurricane Orphelia dragging in tropical air and dust from the Sahara. (AP Photo/Frank Augstein)
Big Ben and the Houses of Parliament are bathed in a dull orange sky in London, Monday, Oct. 16, 2017. The unusual hue of the sky was thought to be due to the remnants of Hurricane Orphelia dragging in tropical air and dust from the Sahara. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Στα 36 ονόματα έχει φτάσει η "λίστα ντροπής" με μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που εμπλέκονται σε σεξουαλικά σκάνδαλα. Η Theresa May διέταξε έρευνα και προειδοποίησε για απομακρύνσεις

Εν αναμονή παραιτήσεων και γενικότερων αποχωρήσεων, βρίσκεται το βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και αφορά μέλη κομμάτων που προέβησαν σε ανάρμοστες συμπεριφορές προς εργαζόμενες στο Westminster.

Άπαξ και έγινε η πρώτη καταγγελία (ναι, με αφορμή το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Harvey Weistein ), άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν φτάσει στα 36 τα ονόματα της “λίστας ντροπής” που συνθέτει μυστικά το Συντηρητικού Κόμματος. Δηλαδή, το 11% των βουλευτών των Tories.

Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν εκπρόσωποι του λαού “που δεν μπορούν να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά από τις γυναίκες του Κοινοβουλίου, στα πάρτι”, άλλοι που “είναι τοξικοί και πολύ ανάρμοστοι με τις γυναίκες”, ένας Υπουργός που ομολόγησε ότι έχει σχέση με ερευνήτρια, ένας άλλος που παραδέχθηκε πως έχει πληρώσει γυναίκα, για να μη μιλήσει και ένας πρώην Υπουργός που κάλεσε τη γραμματέα του “να νιώσεις το μέγεθος του μορίου μου”.

Σόδομα και Γόμορα το βρετανικό Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με το Guido Fawkes (ανήκει στον blogger Paul de Laire Staines και έχει χαρακτηριστεί από την Daily Telegraph ως "ένα από τα κορυφαία πολιτικά blogsites της Βρετανίας) στη “λίστα της ντροπής” καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες, με την Theresa May να είναι αποφασισμένη να απομακρύνει όσους αποδειχθούν ένοχοι. Έχει ζητήσει και αυστηρές πειθαρχικές διαδικασίες.

Μια μικρή διευκρίνιση

Για να βεβαιωθούμε πως είμαστε όλοι συντονισμένοι στην ίδια συχνότητα, να ενημερώσουμε -σε περίπτωση που δεν είστε ενήμεροι- ή να θυμίσουμε -αν δεν γνωρίζετε- πως ένας Tory πιστεύει στην πολιτική φιλοσοφία (Toryism) που είναι βασισμένη στη βρετανική έκδοση της παραδοσιοκρατίας και του συντηρητισμού, μαζί και της ανωτερότητας της κοινωνικής σειράς, όπως έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια. Είναι υπέρ της μοναρχίας και συνήθως ανήκουν στην Υψηλή Εκκλησιαστική Αγγλικανική θρησκευτική κληρονομιά. Οι πραγματικοί οπαδοί (Tories) αναφέρονται ως Ύπατοι Συντηρητικοί, με τις παραδοσιακές συντηρητικές αξίες να διαφέρουν από εκείνες των πιο φιλελεύθερων και κοσμοπολιτικών μερών του Συντηρητικού κόμματος. Ναι, μπορείς να πεις πως γίνεται ένας χαμός στα εντός του κόμματος. Αλλά ας πάμε στο θέμα μας.

Britain's new Work and Pensions Secretary Stephen Crabb arrives for a cabinet meeting at Downing Street in London, Tuesday, March 22, 2016. Later Tuesday in Britain's Parliament MP's will vote on whether to approve Britain's Chancellor George Osborne's Budget. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Britain's new Work and Pensions Secretary Stephen Crabb arrives for a cabinet meeting at Downing Street in London, Tuesday, March 22, 2016. Later Tuesday in Britain's Parliament MP's will vote on whether to approve Britain's Chancellor George Osborne's Budget. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP


AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Stephen Crabb, μέλος των Tories στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο οποίος διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος και συστήνεται ως “οικογενειάρχης, πατέρας, ένθερμος Χριστιανός και υπερασπιστής της θεραπείας των gay” παραδέχθηκε ότι έχει στείλει στην 19χρονη γραμματέα του, γραπτά μηνύματα με ξεκάθαρα σεξουαλικά υπονοούμενα. Ναι, ο οικογενειάρχης, ο Χριστιανός και ο υπερασπιστής της θεραπείας των gay, ομολόγησε πως “ έχουμε ανταλλάξει γραπτά μηνύματα με τη γραμματέα μου, στα οποία μιλήσαμε για σεξ”. Φυσικά, υπήρχε ένα “αλλά” και ήταν το “δ εν εννοούσα κάτι στα σοβαρά. Συναντηθήκαμε κάποιες φορές για καφέ, ήπιαμε ένα ποτήρι κρασί μια φορά, αλλά δεν έγινε τίποτα περισσότερο. Παραδέχομαι ωστόσο, πως το περιεχόμενο των μηνυμάτων που ανταλλάξαμε ήταν λάθος και ζητώ συγγνώμη για τις πράξεις μου”.

Είχε κάνει τα ίδια και πέρυσι

Και μόλις ήλθε η ώρα να σου πω ότι πέρυσι είχε παραιτηθεί από μέλος της Προεδρίας της Κυβέρνησης (είχε αναλάβει επικεφαλής στο Εργασίας και Συντάξεων, ως... rising star της Κυβέρνησης), έπειτα από πληροφορίες που ανέφεραν ότι είχε κάνει ακριβώς το ίδιο: έστελνε χυδαία γραπτά μηνύματα -στο WhatsApp-, σε 25χρονη συνεργάτη του, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα για την ΕΕ. Σε ένα που έστειλε το ξημέρωμα, έγραφε “ θέλω να σε φιλήσω παντού. Σε παρακαλώ τηλεφώνησε μου”.

Ακολούθησε άλλο, με το οποίο ανέλυε ενδελεχώς τι ήθελε να της κάνει, στο κρεβάτι και τι ρωτούσε τι ήθελε να της κάνει. Επισήμως, παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους από την Προεδρία, με τον τότε Πρωθυπουργό, David Cameron να λέει “είναι πολύ αποτελεσματικός στη δουλειά του και πρέπει να μείνει στο πόστο του. Επικαλείται προσωπικούς λόγους και θα τους κρατήσω ως τέτοιους”. Προφανώς και ο Crabb δεν έβαλε μυαλό και τώρα ένα από τα 36 μέλη των Tories που εμπλέκονται σε σκάνδαλο σεξουαλικής ανάρμοστης συμπεριφοράς.

FILE - In this file photo dated Aug. 18, 2017, British International Trade Minister Mark Garnier, who has been caught up in the Westminster sexism storm, it is announced Sunday Oct. 29, 2017.  Britains Cabinet Office will investigate allegations made against Garnier by his former secretary Caroline Edmondson, as published in newspaper reports Sunday, that he breached conduct rules by asking his secretary to buy sex toys.(Tim Goode/PA via AP)
FILE - In this file photo dated Aug. 18, 2017, British International Trade Minister Mark Garnier, who has been caught up in the Westminster sexism storm, it is announced Sunday Oct. 29, 2017. Britains Cabinet Office will investigate allegations made against Garnier by his former secretary Caroline Edmondson, as published in newspaper reports Sunday, that he breached conduct rules by asking his secretary to buy sex toys.(Tim Goode/PA via AP) AP


Tim Goode/PA via AP

Ένα άλλο μεγάλο όνομα που δημοσιεύτηκε ήταν του Υπουργού Διεθνούς Εμπορίου (γνωστός και ως Brexit minister), Mark Garnier. Παραδέχθηκε πως ζήτησε από τη γραμματέα του να του αγοράσει sex toys, όπως και ότι την αποκαλούσε “sugar tits”. Μετά, σχολίασε ότι “ έκανα πλάκα, γενικά κάνω φάρσες. Δεν θα αρνηθώ πως όσα λέει η πρώην γραμματέας μου είναι αλήθεια, γιατί δεν είμαι ανέντιμος” και κατέληξε στο “ ήταν μια διασκεδαστική συζήτηση”, αρνούμενος κατηγορηματικά την σεξουαλική παρενόχληση. “ Ξέρω πως αυτά που έχω κάνει είναι συμπεριφορά δεινοσαύρου, αλλά δεν πλησιάζουν καν στην κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης”, είπε χαρακτηριστικά.

Η άποψη της πρώην γραμματέως του (είχε τη δουλειά από το 2010, πριν γίνει Υπουργός ο Garnier), Caroline Edmondson ήταν κομματάκι διαφορετική. Δήλωσε στη “Mail” ότι της είχε δώσει χρήματα για να αγοράσει δυο δονητές, από ένα sex shop στο Soho: έναν για τη σύζυγο του και έναν για μια εργαζόμενη στην εκλογική του περιφέρεια. Πρόσθεσε και ότι “σε ένα μπαρ, μπροστά σε κόσμο, μου είχε πει “ δεν θα πας πουθενά sugar tits”. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα, για να διαπιστωθεί αν ο Garnier ξεπέρασε το όριο της πλάκας.

Η Theresa May ζήτησε ενημέρωση -προειδοποίησε για εξόδους

Η Guardian έγραψε πως επί χρόνια υπάρχουν προειδοποιήσεις στο Westminster, για ανάρμοστη συμπεριφορά πολιτικών προσώπων, αλλά τα κόμματα δεν ασχολήθηκαν σοβαρά -τα αντιμετώπισαν ως σχέσεις ενηλίκων, με τη συγκατάθεση και των δυο πλευρών.

British Prime Minister Theresa May clears her throat as she delivers her keynote speech, during the Conservative Party Conference at the Manchester Central Convention Complex in Manchester, England, Wednesday Oct. 4, 2017. (Joe Giddens/PA via AP)
British Prime Minister Theresa May clears her throat as she delivers her keynote speech, during the Conservative Party Conference at the Manchester Central Convention Complex in Manchester, England, Wednesday Oct. 4, 2017. (Joe Giddens/PA via AP) AP

Τις τελευταίες 72 ώρες η Theresa May ενημερώνεται για την όποια νέα πληροφορία, από τον υπεύθυνο κομματικής πειθαρχίας, Gavin Williamson, ενώ μαζί με τον Jeremy Corbin ζήτησαν από τα μέλη των κομμάτων τους, να ενημερώσουν αν έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση και να προβούν σε επίσημες καταγγελίες.

Υπάρχουν δε, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ουκ ολίγα μέλη του Κοινοβουλίου έχουν “συλληφθεί” με ιερόδουλες, να χρωστούν χρήματα σε τζόγο και να παίρνουν ναρκωτικές ουσίες -αλλά οι υπεύθυνοι κομματικής πειθαρχίας “σκέπασαν” τα θέματα.

Aρκετά μέλη του Κοινοβουλίου δήλωσαν πως πιστεύουν ότι τις ερχόμενες ημέρες οι καταγγελίες (που θα έχουν να κάνουν με μέλη όλων των κομμάτων) θα αυξηθούν κατακόρυφα και θα οδηγήσουν σε σειρά παραιτήσεων.

Υπόλογοι όλοι -γιατί όλοι ήξεραν

Ο Adrian Bailey, μέλος των Εργατικών, κατηγόρησε το κόμμα του για αδυναμία να αντιμετωπίσει όπως έπρεπε, τους ισχυρισμούς πως ένας συνάδελφος του σε θέση ισχύος έστελνε γραπτά μηνύματα “ ταπεινωτικής σεξουαλικής φύσεως”, που “ εξευτέλιζαν και κακοποιούσαν” τις δυο γυναίκες που τα παρέλαβαν, σε πάρτι που είχε κάνει, στο πλαίσιο εκστρατείας του. “Α ν το κόμμα μας θέλει να πείσει τον κόσμο πως είναι σοβαρό, ως προς την αντιμετώπιση του bullying και του μισογυνισμού, πρέπει να πράξει ανάλογα και άμεσα”, κατέληξε ο Bailey.

Βασική φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein

SHARE: