Σόιμπλε: Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks with the media as he arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 16, 2015. Greeces radical left government and its European creditors held talks Monday on the debt-heavy countrys stuttering bailout program, but expectations are low despite a fast-approaching deadline for some kind of deal. (AP Photo/Virginia Mayo)
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks with the media as he arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 16, 2015. Greeces radical left government and its European creditors held talks Monday on the debt-heavy countrys stuttering bailout program, but expectations are low despite a fast-approaching deadline for some kind of deal. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε μίλησε για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση. Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφέρει ότι τα περιθώρια είναι στενά

Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την Ευρώπη». Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει.

Η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Bertelsmann νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και η ομόλογός του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι. Τόνισε δε ότι το θέμα είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Αν καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, καταστρέφουμε την Ευρώπη» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά εμφανίστηκε γενικά αισιόδοξος για λύση των προβλημάτων. «Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε - επιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχία της Πορτογαλίας και άλλων χωρών οι οποίες χρησιμοποίησαν τα προγράμματα βοήθειας και, ειδικά για την Πορτογαλία, υποστήριξε ότι «η εξέλιξή της αποτελεί απόδειξη για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να ξεπεράσουν την κρίση».

«Αυτό το πρόγραμμα σωτηρίας λειτούργησε. Η Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι γεγονός. Παρ’ όλες τις συζητήσεις που θα έχουμε πάλι χθες, σήμερα και αύριο με ένα άλλο κράτος - μέλος» τόνισε και σημείωσε ότι οι χώρες που ήταν υπό ομπρέλα σωτηρίας είχαν πολύ καλές επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απέφυγε να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος πρέπει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα και το εγχείρημα είναι δύσκολο, εάν οι Έλληνες εμφανίζονται να μην τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η κυρία Αλμπουκέρκι αναφέρθηκε στην κατάσταση της Πορτογαλίας η οποία έχει βελτιωθεί: «Η τήρηση του προγράμματος προσαρμογής ήταν θεμελιώδης γι’ αυτή τη διαδικασία και βοήθησε στην επανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Η Πορτογαλία έφτασε μέσα σε τέσσερα χρόνια, από την αδυναμία - πρακτικά - πληρωμών, στη σταθερότητα. Η Λισαβόνα έκανε στην εφαρμογή του προγράμματός της επανειλημμένες αναπροσαρμογές, αλλά πάντα στο προβλεπόμενο πλαίσιο».

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή φωτογραφίας AP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το πρωί της Πέμπτης το αίτημα για παράταση

Μέρκελ: Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος

SHARE:

24Media Network