Σόιμπλε: Η Ελλάδα τα πήγαινε καλά - τα δύο μνημόνια δεν απέτυχαν παρά τους τελευταίους έξι μήνες

Σόιμπλε: Η Ελλάδα τα πήγαινε καλά - τα δύο μνημόνια δεν απέτυχαν παρά τους τελευταίους έξι μήνες

Χωρίς να μιλήσει για Grexit, αλλά με εμφανή την πολιτική αντιποίνων κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Β. Σόιμπλε μίλησε στη Μπούντεστναγκ για την ψήφιση της συμφωνίας που αφορά στο τρίτο μνημόνιο της Ελλάδας (vid)

"H προσπάθεια της Ελλάδας ξεκινά τώρα", ανέφερε μιλώντας στην γερμανική Βουλή ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι έχει πολύ δρόμο και "πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε". Σημείωσε ότι η "η Ελλάδα πρέπει να κάνει πράγματα και μετά να δούμε κι εμείς". Κατέληξε ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

"Το να είσαι μέλος στη νομισματική ένωση σημαίνει πως πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες. Αλλιώς η δέσμευσή μας δεν θα σημαίνει τίποτα" σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας του.

Σε εμφανή διάσταση με τον κυβερνητικό εταίρο, του σοσιαλδημοκράτες, ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να ρίξει όλο το φταίξιμο στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. "Η Ελλάδα τα πήγαινε καλά - τα δύο προγράμματα δεν απέτυχαν παρά τους τελευταίους έξι μήνες" ανέφερε.

Ο Γερμανός πολιτικός παραδέχτηκε πως πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές. "Και πρέπει να υπάρχει και διαχείριση του χρέους". Όμως συμπλήρωσε: "Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε πως το κούρεμα δεν προβλέπεται από το νομικό καθεστώς της Ευρώπης".

Ο κ. Σοίμπλε αναφέρθηκε και στο ταμείο, το περίφημο ταμείο κρατικής περιουσίας, που ήθελε να έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, κάνοντας παραλληλία με το αντίστοιχο ταμείο της Ανατολικής Γερμανίας. "Το 1990 με ένα βήμα οι άνθρωποι που μέχρι τότε βρίσκονταν κάτω από ένα ολοκληρωτικό αριστερό καθεστώς, σε μια μέρα τους ζήτησαν να προσαρμοστούν στο οικονομικό και βιοτικό επίπεδο του υπολοίπου του κράτους" και συνέχισε: "Το ταμείο αυτό το Τρόιχαντ ίσως δεν έβγαλε πολλά κέρδη, πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Τότε αυτό ήταν απαραίτητο, αλλιώς δεν θα είχαμε επιτύχει την ένωση της Γερμανίας".

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network