Σόιμπλε: Ο Βαρουφάκης θέτει σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks with the media as he arrives for a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015. Eurozone finance ministers meet for a crucial day of talks Friday to see whether a Greek debt relief proposal is acceptable to Germany and other nations using the common currency. (AP Photo)
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble speaks with the media as he arrives for a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015. Eurozone finance ministers meet for a crucial day of talks Friday to see whether a Greek debt relief proposal is acceptable to Germany and other nations using the common currency. (AP Photo) AP

Την ίδια ώρα που ο Σόιμπλε συνεχίζει την τακτική της πολιτικής αποδόμησης του αντιπάλου, η Γαλλία δια στόματος Μισέλ Σαπέν, διεκδικεί το ρόλο του ενδιάμεσου στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος-Ευρώπης

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών παραμένει σε θέση επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα και εξακολουθεί να βάλει κατά του Έλληνα ομόλογού του, παρά το γεγονός πως οι προτάσεις Βαρουφάκη έγιναν αποδεκτές από το Eurogroup και αναμένεται να ψηφιστούν από τη γερμανική βουλή. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, σπεύδει να διεκδικήσει για τη χώρα του το ρόλο του ενδιάμεσου με την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να έρθουν.

Κακώς ο Βαρουφάκης επαναφέρει το ζήτημα του κουρέματος

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των συντηρητικών βουλευτών των CDU-CSU ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας έθεσαν σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης μπορεί να ανακληθεί, εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σύμφωνα με πληροφορίες των συμμετασχόντων βουλευτών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε με τους συντηρητικούς βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας για την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας από την γερμανική κάτω Βουλή (Bundestag).

Βουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι ο Βόλφαγκνγκ Σόιμπλε είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης "θέτει σε δοκιμασία την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων" με συνεντεύξεις στις οποίες επαναφέρει τη συζήτηση για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους και εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα διεθνή της χρέη.

Η Γαλλία σύνδεσμος Αθήνας-Ευρωζώνης

Η Γαλλία θεωρεί εαυτήν σύνδεσμο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη.

"Το Παρίσι θέλει να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Αθήνα και την ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει τίποτε αλλάξει στην Ελλάδα με τις τελευταίες εκλογές" δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν.

Τονίζοντας ότι όλοι στη νομισματική ένωση πρέπει να τηρούν τους κανόνες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δηλώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ορθώς συμφώνησαν στην τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να παρουσιάσει ένα βιώσιμο σχέδιο.

"Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της εργάζονται σοβαρά για την εξεύρεση τρόπου ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση" λέει.

Απευθυνόμενος στους επικριτές της λιτότητας στη Γαλλία, ο Μισέλ Σαπέν τούς καλεί να επισκεφθούν την Ελλάδα για να δουν την πραγματική σημασία της λέξης, διευκρινίζοντας ότι το Παρίσι δεν επιδιώκει την επιβολή λιτότητας, αλλά μάλλον τη δημοσιονομική ισορροπία.

"Αυτό ισχύει για ολόκληρη την ευρωζώνη, Εάν θέλουμε επαρκή ανάπτυξη και πληθωρισμό σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε πρέπει να επιδιώξουμε την εφαρμογή μίας λιγότερο περιοριστικής οικονομικής πολιτικής" επισημαίνει.

"Θέλουμε να περιορίσουμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αλλά με ρυθμό προσαρμοσμένο στον αναπτυξιακό στόχο. Το απόλυτο κακό για την ευρωζώνη θα ήταν μία ανάπτυξη υπερβολικά χαμηλή την ώρα που ο πληθωρισμός είναι επίσης υπερβολικά χαμηλός" προειδοποιεί ο Μισέλ Σαπέν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση είπε προεκλογικά στο λαό κάτι τελείως διαφορετικό

Ο Σόιμπλε ξαναχτυπά: Ούτε ένα σεντ προκαταβολικά στην Ελλάδα

SHARE:

24Media Network