Σουδάν: Αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ παρά την εκεχειρία

Σουδάν: Αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ παρά την εκεχειρία
Αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ AP

Εντείνονται οι μάχες ακόμη και μετά τη συμφωνία των αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουδάν για παράταση της εκεχειρίας για τρεις ακόμη ημέρες.

Οι αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν την πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, παρά την εκεχειρία 72 ωρών που συμφωνήθηκε προκειμένου να καταφέρουν να διαφύγουν οι πολίτες από την εμπόλεμη χώρα.

Ο στρατός δήλωσε ότι επιτίθεται στην πόλη για να εκδιώξει τους παραστρατιωτικούς αντιπάλους του, τις Δυνάμεις Ταχείας Ανταπόκρισης (RSF).

Οι μάχες εντάθηκαν ακόμη και όταν οι αντιμαχόμενες πλευρές δήλωσαν ότι θα παρατείνουν την εκεχειρία για τρεις ακόμη ημέρες.

Έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 500 νεκροί, ενώ ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο Χαρτούμ.

Ο διοικητής του στρατού στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan και ο επικεφαλής των RSF στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo, πιο γνωστός ως Hemedti, ανταγωνίζονται για την εξουσία – και διαφωνούν ιδιαίτερα σχετικά με τα σχέδια για την ένταξη των RSF στον στρατό.

Οι στρατηγοί συμφώνησαν σε ανθρωπιστική εκεχειρία μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των γειτονικών χωρών, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΟΗΕ. Παρατάθηκε, αλλά δεν κράτησε.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές για το τι θα κάνουν στο επόμενο στάδιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον στρατό.

Πριν από την ανακοίνωση της παράτασης την Κυριακή, ο στρατός ανέφερε ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων των RSF βόρεια του κέντρου της πόλης, σύμφωνα με το BBC.

Ο Hamid Khalafallah, από το Ινστιτούτο Tahrir για την Πολιτική της Μέσης Ανατολής, είναι ένας από αυτούς που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν.

“Όταν ακούγονται πολύ δυνατοί βομβαρδισμοί και πλησιάζουν, καταφεύγουμε στο σπίτι, προσπαθούμε να έρθουμε όλοι σε ένα κεντρικό δωμάτιο, μακριά από παράθυρα, μακριά από τοίχους κ.ο.κ., και απλά ξαπλώνουμε στο πάτωμα μέχρι να περάσει.

“Όταν είναι λίγο πιο μακριά, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ήσυχες ώρες που έχουμε – μερικές ώρες την ημέρα – για να βγούμε γρήγορα έξω και να πάρουμε ό,τι χρειαζόμαστε, κάτι που είναι επίσης πολύ επικίνδυνο, αλλά πρέπει να το κάνουμε”.

Στρατός και RSF συμφώνησαν στην παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για 72 ώρες

Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (30/4) ότι συμφώνησε με την παραστρατιωτική RSF για παράταση για 72 ώρες της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα.

Ο στρατός ανέφερε ότι παρόλο που οι αντάρτες είχαν σκοπό να προσπαθήσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ορισμένες τοποθεσίες, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αντάρτες θα τηρούσαν την κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα το απόγευμα, ένας εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχε ανακοινώσει την παράταση της εκεχειρίας. «Σε απάντηση διεθνών, περιφερειακών και τοπικών εκκλήσεων, ανακοινώνουμε την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για 72 ώρες, αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα, προκειμένου να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να διευκολυνθεί η μετακίνηση πολιτών και κατοίκων και να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους και να φθάσουν σε ασφαλείς περιοχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν από τότε που η μακροχρόνια μάχη για την εξουσία μεταξύ του σουδανικού στρατού και των RSF εξελίχθηκε σε σύγκρουση στις 15 Απριλίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα