Σουηδία: Πρώτη στις μολύνσεις κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σουηδία: Πρώτη στις μολύνσεις κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πάρκο στη Σουηδία, την εποχή του κορονοϊού AP

Θλιβερή η πρωτιά της Σουηδίας στα κρούσματα του κορονοϊού. Πως προέκυψε και πως εξηγείται.

Η Σουηδία είναι πρώτη στις μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη παρότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει αρκετά χαμηλός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σκανδιναβική χώρα, η οποία εφάρμοσε μια λιγότερο αυστηρή στρατηγική κατά του ιού, καταγράφει ποσοστό επίπτωσης 577 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC.

Η Σουηδία ξεπέρασε το συμβολικό όριο του ενός εκατομμυρίου καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις αρχές Μαΐου και παρέμενε επί εβδομάδες στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις πίσω από την Κύπρο.

“Πολλές χώρες είχαν υψηλότερα ποσοστά από τα δικά μας σήμερα, επομένως μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό το φαινόμενο αντικατοπτρίζει μόνο μια καθυστερημένη αύξηση των κρουσμάτων στο πλαίσιο του τρίτου κύματος στη Σουηδία”, εξήγησε ο επιδημιολόγος ‘Αντερς Τένγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο συνολικός απολογισμός από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σήμερα σε 14.351 νεκρούς, θέτοντας τη Σουηδία στη μέση της κατάταξης στην Ευρώπη, αλλά σαφώς πάνω από τους σκανδιναβούς γείτονές της, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.

Οι ευρωπαϊκές στατιστικές για τη θνησιμότητα δείχνουν επίσης ότι η Σουηδία είχε υπερθνησιμότητα μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2020.

Στην κρίση του κορονοϊού, η Σουηδία ξεχώρισε με την απουσία καραντίνας και μια στρατηγική βασισμένη σε συστάσεις παρά σε υποχρεωτικά μέτρα και με πολύ περιορισμένη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Παρά τα νέα μέτρα στο τέλος του 2020, για παράδειγμα με το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στις 8.30 το βράδυ, η χώρα παραμένει συγκριτικά λιγότερο αυστηρή από ό,τι άλλες χώρες της Ευρώπης απέναντι στον ιό.

Παρότι η σουηδική στρατηγική προκάλεσε αντιπαράθεση, η αύξηση των περιοριστικών μέτρων αλλού στην Ευρώπη προσέδωσε ξανά αξιοπιστία σε μια στρατηγική που προορίζεται να είναι “μαραθώνια” και θέλει να λάβει υπόψη την υγεία και την ψυχική υγεία της κοινωνίας στο σύνολό της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα