Σουηδία: Ο αρχηγός του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος δεν προσκλήθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ

Σουηδία: Ο αρχηγός του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος δεν προσκλήθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ
https://twitter.com/jimmieakesson/status/1568964934284763136/photo/1

Παρά το γεγονός ότι πλέον το ακροδεξιό κόμμα αποτελεί κυβερνητικό εταίρο, ο πρόεδρός του δεν προσκλήθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ.

Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Σουηδίας, βασικός σύμμαχος στη νέα κυβέρνηση, είναι ο μόνος αρχηγός κόμματος στη σκανδιναβική χώρα που δεν προσκλήθηκε στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Το εθνικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα του Τζίμι Άκεσον, οι Δημοκράτες της Σουηδίας (SD), που αντιμετωπιζόταν για χρόνια ως παρίας στη σουηδική πολιτική σκηνή, ήταν ο μεγάλος νικητής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό ρεκόρ 20,5% και έγινε η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση, αυτό το κόμμα είναι πλέον βασικός παράγοντας, επηρεάζοντας έντονα το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την καταστολή της εγκληματικότητας και της μετανάστευσης και συμμετέχοντας στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όμως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Άκεσον δεν θα λάβει πρόσκληση για την εορταστική βραδιά που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου προς τιμήν των νικητών των βραβείων Νόμπελ της χρονιάς.

Το Ίδρυμα Νόμπελ, που διοργανώνει την τελετή, ανέφερε ότι τα βραβεία «βασίστηκαν στο σεβασμό για την επιστήμη, τον πολιτισμό, τον ανθρωπισμό και τον διεθνισμό».

«Φέτος, το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Νόμπελ δεν είδε κανένα λόγο να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του να μην προσκαλέσει τον αρχηγό του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών στις εορταστικές εκδηλώσεων των Νόμπελ», έγραψε σε ανακοίνωσή του.

Η τελετή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που οι νικητές των βραβείων Νόμπελ ιατρικής, φυσικής, χημείας, λογοτεχνίας και οικονομίας λαμβάνουν τα βραβεία τους από τον βασιλιά Κάρολο ΙΣΤ’ Γουσταύο, και ακολουθεί ένα εορταστικό δείπνο που συγκεντρώνει περίπου 1.200 καλεσμένους.

Την ίδια μέρα πραγματοποιείται στο Όσλο μια ξεχωριστή τελετή για τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης.

Το Ίδρυμα Νόμπελ συνήθως προσκαλεί επίσης πρέσβεις χωρών στη Σουηδία, αλλά φέτος οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν θα λάβουν πρόσκληση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα