Σρι Λάνκα: Η ανικανότητα των αρχών οδήγησε στο μακελειό

Σρι Λάνκα: Η ανικανότητα των αρχών οδήγησε στο μακελειό
Έρευνα για το μακελείο στη Σρι Λάνκα AP

Η παταγώδης αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών που δεν χειρίστηκαν σωστά τα στοιχεία και τους υπόπτους που είχαν στα χέρια τους επί μήνες, προκάλεσαν το πρωτοφανές αιματοκύλισμα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Τέσσερις ημέρες μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν την Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 359 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες το μακελειό θα είχε αποφευχθεί, αν οι τοπικές αρχές είχαν αξιοποιήσει σωστά τις πληροφορίες που έφταναν στα χέρια τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι είχε συλληφθεί ένας από τους καμικάζι, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αφέθηκε ελεύθερος!

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ινδίας είχαν προειδοποιήσει με ονόματα, στοιχεία και ημερομηνίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 4 Απριλίου. Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε…

Μετά το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε το αιματοκύλισμα, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, διέταξε την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας και του Γενικού Διευθυντή της Αστυνομίας. Την μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε δήλωση του προέδρου της Βουλής, Λακσμάν Κιριέλα, σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι απέκρυψαν σκόπιμα τις πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα.

Εκ των υστέρων οι αρχές ερευνούν τώρα τη διείσδυση του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, στη χώρα. Σημειώνεται ότι οκτώ από τους εννέα βομβιστές ήταν πολίτες της Σρι Λάνκα, ενώ ένας από αυτός φέρεται να είχε σπουδάσει και ζήσει κατά το παρελθόν σε Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία.

Άφησαν ελεύθερο βομβιστή που είχε συλληφθεί!

Ανώτατος αξιωματούχος της Αστυνομίας αποκάλυψε στο CNN ότι ένας από τους βομβιστές είχε συλληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, μόνο και μόνο για να αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερος.

Ο λόγος για τον Ιλχάμ Αχμέντ Ιμπραήμ, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά στο ξενοδοχείο Cinnamon Grand και όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ήταν γιος ενός εύπορου και ευυπόληπτου εμπόρου μπαχαρικών της τοπικής κοινωνίας. Ο πατέρας, εκ των υστέρων, κρατείται και ανακρίνεται, αφού και ο μεγαλύτερος γιος του ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίες της Κυριακής. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα