Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κυρώσεις κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών για παρεμπόδιση της βοήθειας στη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα AP Photo Abdel Kareem Hana

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβάλλει κυρώσεις κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών που κατηγορούνται ότι μπλοκάρουν, παρενοχλούν και καταστρέφουν τα μέσα που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την υιοθέτηση κυρώσεων κατά εξτρεμιστικής ισραηλινής ομάδας, που κατηγορείται ότι παρεμποδίζει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα – πολιορκούμενο και κατεστραμμένο έδαφος έπειτα από οκτώ και πλέον μήνες πολέμου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών “χαρακτηρίζει βίαιη την Tzav 9, μια εξτρεμιστική ισραηλινή ομάδα, η οποία μπλοκάρει, παρενοχλεί και καταστρέφει τις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους αμάχους της Γάζας”, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, που είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής του Ισραήλ, μέλη αυτής της ομάδας επιχείρησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα “κλείνοντας δρόμους, μερικές φορές βίαια, κατά μήκος της διαδρομής μεταξύ της Ιορδανίας και της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης”.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει συγκεκριμένα την 13η Μαΐου, όταν μέλη της Tzav 9 λεηλάτησαν και μετά έβαλαν φωτιά σε δυο φορτηγά κοντά στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια”.

“Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει την ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια των αυτοκινητοπομπών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίες διέρχονται από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη κατευθυνόμενες στη Γάζα”, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να “γίνονται ανεκτές οι ενέργειες δολιοφθοράς και βίας που έχουν στόχο αυτή την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια”.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Ισραηλινοί πολίτες επιτέθηκαν σε φορτηγά με την υποψία ότι μεταφέρουν τρόφιμα προς τους Παλαιστίνιους, όπου η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας ήδη ελέγχεται αυστηρά από τις ισραηλινές αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα