Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες όπως το μνημόνιο με την Τουρκία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες όπως το μνημόνιο με την Τουρκία
Στέιτ Ντιπάρτμεντ istock

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η υπηρεσιακή λιβυκή κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα σε συμφωνίες που αλλάζουν τις ισορροπίες στην ανατολική μεσόγειο.

Στην ίδια γραμμή με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμφανίζεται να κινείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια, αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή.

«Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα