Στη Γαλλία πέντε Αφγανές που απειλούνται από τους Ταλιμπάν

Στη Γαλλία πέντε Αφγανές που απειλούνται από τους Ταλιμπάν
Γυναίκα στο Αφγανιστάν. AP

Σε μία προσπάθεια να απομακρυνθούν οι γυναίκες από το αυταρχικό καθεστώς του Αφγανιστάν, που καταπατά τα δικαιώματα τους, πέντε Αφγανές θα φτάσουν στη Γαλλία, για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν .

Πέντε γυναίκες από το Αφγανιστάν, οι οποίες απειλούνται από τους Ταλιμπάν και είχαν καταφύγει στο γειτονικό Πακιστάν, θα υποδεχτεί η Γαλλία. Η πράξη αυτή είναι συμβολική, σε μια επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους, την οποία ζητούσαν από καιρό υποστηρικτές τους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ανθρωπιστική “γέφυρα”, αφιερωμένη στις γυναίκες.

Αναμένεται να φτάσουν στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (49), μήνες μετά την φυγή τους από το Αφγανιστάν, προκειμένου να γλιτώσουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν, που ήρθε ξανά εξουσία στη χώρα, το καλοκαίρι του 2021.

Οι συγκεκριμένες γυναίκες, μια πρώην διευθύντρια του Πανεπιστημίου Φυσικών Επιστημών, μια πρώην σύμβουλος μη κυβερνητικών οργανώσεων, μια πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια ή ακόμη μια πρώην καθηγήτρια σε “κρυφό σχολείο της Καμπούλ”, δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από τις “αερογέφυρες”, που δημιουργήθηκαν προς τις δυτικές χώρες, ένω αναγκάστηκαν να διαφύγουν με δικά τους μέσα με κατεύθυνση το Πακιστάν.

Μία από τις πέντε γυναίκες συνοδεύεται και από τα τρία παιδιά της.

“Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες που απειλούνται πρωτίστως από τους Ταλιμπάν επειδή κατείχαν σημαντικές θέσεις στην αφγανική κοινωνία (…) ή είχαν στενές επαφές με τους Δυτικούς. Αυτή είναι η περίπτωση των πέντε γυναικών που έρχονται σήμερα”, ανέφερε στο AFP ο Ντιντιέ Λεσί, ο γενικός διευθυντής του Γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ένταξης (Ofii).

Ο αγώνας για να φτάσουν οι Αφγανες στη Γαλλία

Μόλις φτάσουν στη Γαλλία, οι γυναίκες αυτές θα φιλοξενηθούν αρχικά σε κέντρο “διαμετακόμισης”, στην περιοχή του Παρισιού, θα καταχωρισθούν ως αιτούσες άσυλο και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν σε καταλύματα “μακράς διαρκείας” για το χρονικό διάστημα που το Γαλλικό Γραφείο Προστασίας Προσφύγων και Απάτριδων (Ofpra) θα καταρτίζει τους φακέλους τους, διευκρίνισε ο Ντιντιέ Λεσί.

“Χωρίς πολύ θόρυβο, η επιχείρηση Apagan (διαφυγής Αφγανών προς τη Γαλλία) συνεχίζεται”, συμπλήρωσε ο Λεσί, τονίζοντας πως αυτού του είδους η επιχείρηση απομάκρυνσης “θα επαναληφθεί αν και άλλες γυναίκες, που ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ, έχουν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν”.

Παρόλα αυτά, αν και ο ερχομός των γυναικών αυτών στη Γαλλία είναι “μια καλή είδηση”, αυτός “δεν αποτελεί προϊόν πολιτικής απόφασης“, αλλά “εξασφαλίστηκε με πολύ αγώνα” από ακτιβιστές που αγωνίστηκαν “για να εξασφαλίσουν βίζες” για αυτές, σύμφωνα με τη Ντελφίν Ρουιγιό, γενική διευθύντρια της οργάνωσης France terre d’asile (Γαλλία γη ασύλου), κέντρο της οποίας θα τις υποδεχθεί αρχικά.

Η συγκεκριμένη οργάνωση, που υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό τις εκκλήσεις για την προστασία των γυναικών αυτών, ζητεί να υπάρξει ένα “ειδικό μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδοχής”, όπως αναφέρει η Ρουιγιό, η οποία υπολογίζει σε “εκατοντάδες” τις Αφγανές που “κρύβονται” στο Πακιστάν.

Το καλοκαίρι του 2021, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε πως η Γαλλία θα παραμείνει “στο πλευρό των Αφγανών”, εν μέσω της επιχείρησης απομάκρυνσης, 15.769 ανθρώπων στο διάστημα μεταξύ της άνοιξης του 2021 μέχρι το τέλος του φετινού Ιουλίου, σύμφωνα με τις αρχές.

Η εγκατάλειψη

Δύο χρόνια μετά, “οι γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές που είναι μόνες και δεν διαθέτουν τις απαραίτητες επαφές, έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί“, είπε η ένωση Accueillir les Afghanes (Υποδεχθείτε τις Αφγανές) σε άρθρο στην γαλλική εφημερίδα Monde, στα τέλη Απριλίου.

“Γι’αυτές υπάρχουν σήμερα μόνον μεμονωμένες πρωτοβουλίες, που υλοποιούνται συχνά με κόπο από δημοσιογράφους, ερευνητές, οργανώσεις, για να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν σταδιακά“, αποκάλυψε, καλώντας τη Γαλλία να εφαρμόσει “επείγον” πρόγραμμα ανθρωπιστικής υποδοχής.

Με την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, τα δικαιωματα των γυναικών πλήττονται σφοδρά, καθώς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε σχολείο μετά τα 12, δεν έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια, τα πάρκα ή τα αθλητικά κέντρα, ούτε έχουν το δικαίωμα να εργάζονται για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχουν αποκλειστεί από τις περισσότερες θέσεις στο δημόσιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα