Στη Βρετανία έδωσαν άσυλο σε Αφγανό που έγινε άθεος

Στη Βρετανία έδωσαν άσυλο σε Αφγανό που έγινε άθεος
Φωτογραφία αρχείου © ROSSPARRY.CO.UK/SYNDICATION

Αφγανός ο οποίος έγινε άθεος κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε πολιτικό άσυλο

Ένας Αφγανός, που έγινε άθεος στη διάρκεια της παραμονής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, έλαβε πολιτικό άσυλο από το κράτος καθώς κινδύνευε να υποστεί διώξεις στη χώρα καταγωγής του, από τη στιγμή που απαρνήθηκε το ισλάμ.

Αυτό ανακοίνωσαν την Τρίτη οι δικηγόροι του, οι οποίοι θεωρούν πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

Ο νεαρός, ο οποίος ανατράφηκε με τη μουσουλμανική θρησκεία, έφθασε το 2007 στη Βρετανία, σε ηλικία 16 ετών, αφού διέφυγε από το Αφγανιστάν, και σταδιακά έχασε την πίστη του, σύμφωνα με τη νομική σχολή η οποία συνδέεται με την υπεράσπιση της περίπτωσης του.

Το δικαίωμά του να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέπνεε το 2013, αλλά οι υπερασπιστές του, μια ομάδα φοιτητών Νομικής του πανεπιστημίου του Κεντ (νοτιοανατολική Αγγλία) υπό την επίβλεψη δικηγόρων, υπογράμμισαν πως, αν επιστρέψει στο Αφγανιστάν, τη χώρα καταγωγής του, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε θάνατο για "αποστασία".

Ο αφγανικός νόμος προβλέπει ρητά την ποινή του θανάτου ή των ισοβίων για τους αποστάτες, έστω κι αν το Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια δεν έχει προβεί σε καμιά εκτέλεση για το λόγο αυτό.

"Επισημάναμε πως ένας άθεος έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από τις διώξεις (...) με τον ίδιο τρόπο που προστατεύεται ένας πιστός", εξήγησε η φοιτήτρια Κλερ Σπλον που ασχολήθηκε με το θέμα του.

"Πιστεύουμε πως είναι η πρώτη φορά που χορηγείται σε κάποιον άσυλο (στο Ηνωμένο Βασίλειο) επειδή είναι άθεος", δήλωσε η δικηγόρος Σιόνα Γιορκ. "Αυτή η απόφαση είναι μια σημαντική αναγνώριση του γεγονότος ότι η απουσία πίστης είναι μια σοβαρή και μελετημένη φιλοσοφική στάση", υπογράμμισε.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε, όπως κάνει συνήθως, "να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για μια ατομική περίπτωση", αλλά υπογράμμισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί "να καυχάται για την παράδοσή του να χορηγεί άσυλο σ' αυτούς που το έχουν ανάγκη".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network