Στην Αθήνα ο Μπάιντεν

default image

Έφτασε στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Τη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και τους κ.κ. Παπαδήμο, Παπανδρέου και Σαμαρά

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε στήριξη στις ενέργειες κατά των Κούρδων αυτονομιστών του PKK, ενώ συζήτησαν ακόμη η αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Συρία και το ιρανικό θέμα, για το οποίο όμως, δεν έγινε λόγος για νέες, σκληρότερες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Στις 11 το πρωί αύριο Δευτέρα, ο κ. Μπάιντεν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ στη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, καθώς και με τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν στην Ελλάδα είναι να δείξει τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο την χορήγηση άδειας επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανεκτικότητα της Τουρκίας για τις θρησκευτικές μειονότητες, επαίνεσε τον Ερντογάν για την επιστροφή των περιουσιών μη μουσουλμανικών βακουφίων και την καταβολή αποζημίωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η μη χορήγηση άδειας για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης συνιστά οιωνό ανωμαλίας που φαλκιδεύει την εικόνα της Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα