Στις κάλπες για τον διάδοχο του Τσάβες

Στις κάλπες για τον διάδοχο του Τσάβες

Να εκλέξουν το διάδοχο του Ούγκο Τσάβες καλούνται σήμερα οι ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα

Τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας καλούνται να επιλέξουν σήμερα 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Yποψήφιοι, ο πολιτικός κληρονόμος του Τσάβες και φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης, Νίκολα Μαδούρο, και ο ηγέτης της ενωμένης αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

Οι κάλπες θα μείνουν ανοικτές από τις 6:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, τοπική ώρα, (13:30 έως 01:30 ώρα Ελλάδος), σε μια κρίσιμη διαδικασία που πιθανώς θα ορίσει το μέλλον της Βενεζουέλας μετά από 14 συναπτά έτη «σοσιαλιστικής επανάστασης» υπό τη διακυβέρνηση του Τσάβες.

Σχεδόν 150.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είναι επιφορτισμένα για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, στα χιλιάδες εκλογικά κέντρα της χώρας, τα σύνορα της οποίας έχουν κλείσει από την αρχή της εβδομάδας, μετά από διαταγή των αρχών οι οποίες κατήγγειλαν «σχέδια αποσταθεροποίησης» υποκινούμενα από το εξωτερικό.

«Η ψήφος μου θα είναι με το Μαδούρο αλλά η καρδιά μου θα είναι με τον Τσάβες», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Αλεχάντρο Αλμέιδα, ένας 67χρονος συνταξιούχος εργάτης, συνοψίζοντας με λίγα λόγια το συναίσθημα της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Ο 50χρονος Νίκολα Μαδούρο πολιτικός κληρονόμος του Τσάβες και πρώην οδηγός λεωφορείου, εμφανίζεται  να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς προβάλλει ως «ο μόνος εγγυητής» των κοινωνικών προγραμμάτων που θέσπισε ο Τσάβες και χρηματοδοτούνται από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.

Στα 14 χρόνια της κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Επανάστασης, το ποσοστό του πληθυσμού που πλήττεται από τη φτώχεια έχει μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

«Η εκστρατεία του Μαδούρο ήταν επικεντρωμένη στο γεγονός ότι είναι ο "γιος του κομμαντάντε" και ο θρίαμβός του θα είναι νίκη της μνήμης του Τσάβες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός επιστήμονας Ιγνάθιο Αβάλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι το εκλογικό χάσμα μειώνεται με την ισχυρή ηγεσία και το πολιτικό θάρρος του Καπρίλες.

Ενωμένοι γύρω από τον φιλόδοξο κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, είναι όλοι οι οπαδοί της αντιπολίτευσης. Ο 40χρονος δικηγόρος, οπαδός της οικονομίας της αγοράς, έχει δεσμευθεί να «τελειώσει τα δώρα» που προσφέρονται στην Κούβα και άλλους συμμάχους του καθεστώτος, που λαμβάνουν περισσότερα από 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, μέσω της αποκαλούμενης «πετρο- διπλωματίας», πάνω στην οποία η Βενεζουέλα έχει δημιουργήσει την περιφερειακή επιρροή της.

Ο Καπρίλες αντιμετώπισε τον Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου και έχασε με 11 μονάδες (55% έναντι 44%), επιτυγχάνοντας όμως το καλύτερο αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης.

Ο νικητής των εκλογών πάντως εκτός από βαριά κληρονομιά, θα κληρονομήσει μια εύθραυστη οικονομία με χρέος ίσο με το μισό του ΑΕΠ και πληθωρισμό που έχει υπερβεί το 20%.

SHARE:

24Media Network