Στο Χονγκ Κονγκ διαδήλωσαν 2 εκατομμύρια και δεν άφησαν ούτε σκουπίδι

Στο Χονγκ Κονγκ διαδήλωσαν 2 εκατομμύρια και δεν άφησαν ούτε σκουπίδι

Πάνω από δύο εκατομμύρια διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της κυβέρνησής τους, κατέλαβαν τους δρόμους και κατά τη νύχτα φρόντισαν ώστε να μην αφήσουν ούτε σκουπίδι.

Μαθήματα πολιτισμού. Γιατί το να μην αφήνει κανείς τα σκουπίδια του όπου βρει, είναι ξεκάθαρη ένδειξη πολιτισμού και κουλτούρας.

Οι ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ λοιπόν μνημονεύονται σήμερα στα διεθνή media γιατί εργάστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας για να μην αφήσουν σκουπίδια στους δρόμους μετά τις μαζικές διαδηλώσεις όπου έλαβαν μέρος πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Με άλλα λόγια ένας στους τέσσερις κατοίκους (7,5 εκ) κατέβηκε στην διαδήλωση.

Ο συγγραφέας Kong Tsung-gan έγραψε σήμερα το πρωί στη σελίδα του στο Facebook πως οι διαδηλωτές "κάνουν ένα τελευταίο σκούπισμα για σκουπίδια".

"Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν πορεία εδώ χθες, παρέμειναν όλη τη νύχτα και μάζεψαν τα πάντα", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από διαδηλώτρια ονόματι Ennie Chan σε ρεπορτάζ του Independent. "Είδα νέους ανθρώπους να κρατούν διαφορετικές τσάντες για να μαζεύουν τα απορρίμματα, ήταν πάρα πολλοί αυτοί που συμμετείχαν", δήλωσε η ίδια.

Οι διαδηλωτές επαινέθηκαν ακόμη από τον διεθνή Τύπο καθώς άνοιξαν δρόμο για να περάσουν ασθενοφόρα ανάμεσά τους την ώρα που οι διαδηλώσεις κορυφώνονταν, έτσι ώστε να παραλάβουν παιδιά και ηλικιωμένους.

Χθες, Κυριακή, οι διαδηλωτές για δεύτερη βδομάδα συγκεντρώθηκαν ζητώντας την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα και την παραίτηση της Κάρι Λαμ, η οποία παλεύει να παραμείνει στην εξουσία.

Η μαζική συμμετοχή ήρθε παρά την απόφαση της Λαμ να αναστείλει την κατάθεση του νομοσχεδίου, προκειμένου όπως είπε να υπάρξει δημόσια διαβούλευση και να γίνουν βελτιώσεις.

Το Σάββατο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε πέφτοντας από τη στέγη ενός πολυτελούς εμπορικού κέντρου, όπου είχε ανέβει και επί πολλές ώρες κρατούσε ένα πανό με τη φράση: "Αποσύρετε πλήρως τον κινεζικό νόμο περί έκδοσης. Δεν είμαστε ταραξίες. Απελευθερώστε τους φοιτητές και τους τραυματίες".

Την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ οι χειρότερες ταραχές μετά την επιστροφή του στην Κίνα από τη Βρετανία, το 1997. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει το πλήθος.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν περίπου 80 άνθρωποι, εκ των οποίων 22 αστυνομικοί.

Υπενθυμίζεται πως το Χονγκ Κονγκ πέρασε ξανά στην δικαιοδοσία της Κίνας το 1997, μετά από 100 χρόνια όπου ανήκε στην βρετανική αυτοκρατορία, με την Κίνα να αφήνει ελευθερίες τοπικών αποφάσεων στην περιοχή, σε καθεστώς ημι-αυτονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χονγκ Κονγκ: 2 εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους κατά νομοσχεδίου

Κίνα: Δεκάδες χιλιάδες κόσμος διαδηλώνει στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

Χονγκ Κονγκ: Αναστολή νομοσχεδίου για εκδόσεις υπόπτων - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

SHARE:

24Media Network