Στο έλεος της Όμικρον η Ευρώπη – Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Στο έλεος της Όμικρον η Ευρώπη – Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί στην Ευρώπη AP

Σαρωτικό το πέρασμα της μετάλλαξης Όμικρον από την Ευρώπη, με τη μία χώρα μετά την άλλη να καταρρίπτει το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και το μέλλον να προμηνύεται ζοφερό.

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η κατάσταση στην Ευρώπη με τον κορονοϊό, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην ήπειρο είναι σαρωτική. Τα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν κόντρα στην εξάπλωση του ιού, που δεν δείχνει να υποχωρεί άμεσα. Η Βρετανία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα καταγράφουν καθημερινά νέα αρνητικά ρεκόρ με τους ειδικούς υγείας να κάνουν λόγο για κυριαρχία της νέας μετάλλαξης.

Αν και οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση και με τα εμβόλια να αποδεικνύονται ικανά παροχής προστασίας, η έκρηξη των μολύνσεων δημιουργεί ένα σχετικό χάος με τους πολίτες να σπεύδουν να προμηθευτούν τεστ, τις επιχειρήσεις να “ξεμένουν” από εργαζομένους και τις εορταστικές εκδηλώσεις να ακυρώνονται μια προς μια.

Ο αριθμός των μολύνσεων στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο μέρες είναι πρωτόγνωρος με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τις 20.000 και την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να αποφύγει εφιαλτικά σενάρια.

Στη Γαλλία, που καταγράφηκε “μαύρο” ρεκόρ κρουσμάτων, συγκεκριμένα 208.000 νέων περιπτώσεων κορονοϊού την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Olivier Veran ανέφερε πως “24 ώρες το 24ωρο, μέρα και νύχτα, κάθε δευτερόλεπτο στη χώρα μας, δύο πολίτες διαγιγνώσκονται θετικοί”.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στην Αγγλία, ρεκόρ από τις αρχές Μαρτίου, την ώρα που η Βρετανία κατέγραψε περισσότερες από 183.000 επιπλέον μολύνσεις, ένα νέο ρεκόρ που οφείλεται στη ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον.

Στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία την Τετάρτη δεν υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού να κλείσει κανείς online για τεστ PCR ενώ μέχρι τις 12 το μεσημέρι – σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι New York Times – οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να παραγγείλουν τεστ διαδικτυακά μέσω των κυβερνητικών υπηρεσιών υγείας. Αρκετοί ήταν ακόμα αυτοί που επισκέφτηκαν τα φαρμακεία όμως έφυγαν με άδεια χέρια.

Η Ιρλανδία συμπεριλήφθηκε και αυτή την Τετάρτη στον κατάλογο των χωρών που έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ τους ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς κατέγραψε 16.428 νέες μολύνσεις, την ώρα που άρχισε επίσης να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στην Ισπανία, με περίπου 100.000 κρούσματα ημερησίως οι προσπάθειες ιχνηλάτησης φτάνουν σε τέλμα ενώ οι νοσούντες σχηματίζουν ουρές έξω από τα νοσοκομεία, προκειμένου να λάβουν ιατρική βεβαίωση και να δικαιολογήσουν τις απαραίτητες ημέρες άδειας. Αν και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει χαμηλός, ο Ισπανός επιδημιολόγος Mario Fontan ανέφερε πως “η ανησυχία για τις μολύνσεις ολοένα και αυξάνεται”.

Η Πορτογαλία, με μια από τις πιο επιτυχημένες εμβολιαστικές καμπάνιες στον κόσμο κατάφερε πολύ εύκολα να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα. Όμως οι μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον οδηγούν εκ νέου τη χώρα σε κατάσταση ανησυχίας με την υπουργό Υγείας Marta Temido, να προειδοποιεί πως ο αριθμός των μολύνσεων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες.

Η Ολλανδία, η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλλε πριν δύο εβδομάδες εθνικό lockdown, είδε την μετάλλαξη Όμικρον να κερδίζει “έδαφος” αντικαθιστώντας τη Δέλτα ως κυρίαρχη.

Προς στιγμήν τα δεδομένα από τα νοσοκομεία δεν είναι επαρκή και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε εάν το κύμα της Όμικρον θα επηρεάσει το σύστημα υγείας της κάθε χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα