Στο Ιράκ κάνουν τατουάζ για να καλύψουν τα σημάδια του πολέμου

Ιρακινός στρατιώτης με τατουάζ στην πλάτη που καλύπτει τις ουλές από βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στη Βαγδάτη το 2008
Ιρακινός στρατιώτης με τατουάζ στην πλάτη που καλύπτει τις ουλές από βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στη Βαγδάτη το 2008 AP

Τις αόρατες πληγές τους από την απώλεια δικών τους ανθρώπων αποκαλύπτουν τα τατουάζ που σπεύδουν να κάνουν Ιρακινοί, σε μια προσπάθεια ταυτόχρονα να κρύψουν τα σημάδια στο σώμα τους από τον πόλεμο.

Τα τατουάζ στο σώμα του Σαάντ Χουντεΐρ κρύβουν τα σημάδια των Ιρακινών στρατιωτών και αποκαλύπτουν τις αόρατες πληγές του.

Το πρόσωπο της αρραβωνιαστικιάς του, που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του στη Βαγδάτη το 2008, βρίσκεται στο δεξί του χέρι. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας χτύπησε το στρατιωτικό κονβόι που βρισκόταν και ο ίδιος στη Φαλούτζα, αφήνοντας εγκαύματα στο 70% του σώματός του.

Ο Ιρακινός στρατιώτης Ζιάντ Εμάντ κάνει τατουάζ στο χέρι του για καλύψει τα σημάδια που αποκόμισε από μάχη με τζιχαντιστές στη Μοσούλη
Ο Ιρακινός στρατιώτης Ζιάντ Εμάντ κάνει τατουάζ στο χέρι του για καλύψει τα σημάδια που αποκόμισε από μάχη με τζιχαντιστές στη Μοσούλη AP

Επέζησε και από τις δύο επιθέσεις αλλά αποκόμισε μεγάλες και βαθιές ουλές. "Οι άνθρωποι με κοίταγαν και μερικές φορές ένιωθα ότι με φοβόντουσαν στην πισίνα", τόνισε ο 36χρονος.

Τα τατουάζ στο λαβωμένο σώμα του Σαάντ Χουντεΐρ
Τα τατουάζ στο λαβωμένο σώμα του Σαάντ Χουντεΐρ AP

Έτσι τα επόμενα τέσσερα χρόνια πλήρωσε περίπου 2.500 ευρώ για τα τατουάζ, τα οποία καλύπτουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του. Έχει κάνει έναν σταυρό και μία σκάλα, πάνω από αυτά υπάρχει ένας άνδρας που είναι ο Ιησούς πλαισιωμένος από δύο αγγέλους ενώ υπάρχουν ακόμα φλόγες και ιαπωνικά γράμματα.

Η γεμάτη τατουάζ πλάτη του Σαάντ Χουντεΐρ
Η γεμάτη τατουάζ πλάτη του Σαάντ Χουντεΐρ AP

"Μέσα από χριστιανικές εικόνες θέλω να πω ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών. Οι φλόγες εκφράζουν την φωτιά που εξακολουθεί να τρέχει μέσα μου για την απώλειά μου", δήλωσε ο Χουντεΐρ, που είναι μουσουλμάνος.

Ο Ζουχαΐρ Ατβάν δείχνει το τατουάζ με τον αδερφό του, ο οποίος σκοτώθηκε σε κάποιο βίαιο περιστατικό
Ο Ζουχαΐρ Ατβάν δείχνει το τατουάζ με τον αδερφό του, ο οποίος σκοτώθηκε σε κάποιο βίαιο περιστατικό AP

Τα τόσα χρόνια πολέμου και αναταραχής έχουν προκαλέσει σωματικές και συναισθηματικές ουλές σε αμέτρητους Ιρακινούς. Ο Αμπούντ Αμπάς, ιδιοκτήτης στούντιο τατουάζ στη Βαγδάτη, επεσήμανε ότι περίπου 20 άνθρωποι έχουν πάει στο κατάστημά του φέτος ζητώντας να κάνουν τατουάζ για να κρύψουν τα σημάδια τους. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρσι.

Στιγμιότυπο από στούντιο τατουάζ στη Βαγδάτη
Στιγμιότυπο από στούντιο τατουάζ στη Βαγδάτη AP
SHARE:

24Media Network