Στο Περού ο Μπαράκ Ομπάμα

Ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" με θέμα τις αξίες της δημοκρατίας και τη διαχρονικότητά τους την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" με θέμα τις αξίες της δημοκρατίας και τη διαχρονικότητά τους την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στη Λίμα ο Μπαράκ Ομπάμα για τη σύνοδο ΑPEC. Είναι το τελευταίο επίσημο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στη Λίμα, τελευταίο σταθμό του τελευταίου ταξιδιού του στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΑPEC) που διεξάγεται σήμερα και αύριο και στο οποίο μετέχουν οι 21 οικονομίες της περιοχής αυτής.

Η συνάντηση της ΑPEC είναι η τελευταία διεθνής σύνοδος κορυφής μείζονος σημασίας για τον Ομπάμα πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο.

ADVERTISING

Ο Aμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Kινέζο ομόλογό του Σι Σινπίνγκ, του οποίου η παρέμβαση στο Φόρουμ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται η ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και η πυρηνική απειλή που θέτει η χώρα αυτή.

Ο Ομπάμα θα μετάσχει επίσης σε συνεδρίαση μαζί με τις 11 άλλες χώρες της Συμφωνίας του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 υπό την ώθηση της κυβέρνησης Ομπάμα, της οποίας ωστόσο η επικύρωση από την Ουάσινγκτον δείχνει αμφίβολη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής που πρεσβεύει υπέρ του προστατευτισμού. Ο Τραμπ επανειλημμένα αποκάλεσε "απαίσια συμφωνία" την ΤΡΡ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας τονίζοντας ότι θα την απορρίψει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να έχει αρκετές διμερείς συναντήσεις στη Λίμα. Με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχουν άτυπες συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η τελευταία περιοδεία στο εξωτερικό του Aμερικανού προέδρου, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα, δεύτερο τη Γερμανία και τελευταίο το Περού πραγματοποιείται στη σκιά του ρεπουμπλικανού διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η προσωπικότητα, η κλίση προς την πρόκληση και η παντελής έλλειψη πολιτικής εμπειρίας ανησυχούν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα του παραχωρήσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
SHARE:

24Media Network