Στο πλημμυρισμένο Σουδάν: Τρεις ώρες μέσα στο νερό, κουβαλώντας μια έγκυο πάνω σε μια κουβέρτα

Στο πλημμυρισμένο Σουδάν: Τρεις ώρες μέσα στο νερό, κουβαλώντας μια έγκυο πάνω σε μια κουβέρτα
Sean Sutton

Σώζοντας δύο ζωές στο Νότιο Σουδάν που πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών - Μία μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιγράφει την πιο δύσκολη νύχτα της αποστολής της.

Στο Νότιο Σουδάν, οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν αφήσει πολλές κοινότητες αποκομμένες από την βασική υγειονομική περίθαλψη. Η μαία, Erin Lever, αφηγείται την ιστορία μιας σοβαρά άρρωστης μητέρας, η οικογένεια της οποίας έκανε τα πάντα για να της προσφέρει την σωτήρια θεραπεία.

Τους τελευταίους έξι μήνες, εργάζομαι στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο Bentiu του Νότιου Σουδάν. Το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ είναι η μόνη δευτεροβάθμια μονάδα υγειονομικής περίθαλψης που εξυπηρετεί τους 130.000 κατοίκους του καταυλισμού.

Στο μαιευτικό τμήμα, δεχόμαστε γυναίκες που αντιμετωπίζουν επιπλοκές στις εγκυμοσύνες τους και συχνά διαχειριζόμαστε διακομιδές έκτακτης ανάγκης που φθάνουν την τελευταία στιγμή σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Ως μαία, είμαι πάντα σε ετοιμότητα για να βοηθήσω την ομάδα σε οποιαδήποτε περίπλοκα περιστατικά. Ένα βράδυ, λαμβάνω μια κλήση ότι μια γυναίκα στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης της έφτασε στο νοσοκομείο με σοβαρή αιμορραγία. Είναι επείγον ιατρικό περιστατικό.

Το μακρύ ταξίδι

Είναι σκοτεινά. Όταν μπαίνω στο μαιευτικό τμήμα, ο χώρος αναμονής μας έξω είναι ασυνήθιστα γεμάτος. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα άντρες. Ένας από τους συναδέλφους μου μας λέει ότι είναι μέλη της οικογένειας της γυναίκας, και ότι όταν η κατάστασή της έγινε σοβαρή, ξεκίνησαν, με τα πόδια, να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Adrienne Surprenant/Item

 

Οι φετινές πλημμύρες είναι οι χειρότερες που έχει δει το Νότιο Σουδάν τα τελευταία 60 χρόνια. Έχουν σχεδόν κατακλύσει τον καταυλισμό εδώ, και πολλά χωριά είναι αποκομμένα από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτοί οι άνδρες περπατούσαν επί τρεις ώρες, μέσα στο νερό, στη μέση της νύχτας, κουβαλώντας την έγκυο γυναίκα πάνω σε μια κουβέρτα.

Είναι μουσκεμένοι και λασπωμένοι, και φαίνονται εξαντλημένοι. Όλη η ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των μαιών που και οι ίδιες είχαν απίστευτα δύσκολες ζωές έχουν εκπληκτική ανθεκτικότητα.

Κρίσιμη κατάσταση

Γρήγορα, αξιολογούμε την κατάσταση της γυναίκας. Είναι ελαφρώς αναιμική από την απώλεια αίματος, αλλά κατά τα άλλα είναι σε σταθερή κατάσταση, αν και εξακολουθεί να αιμορραγεί. Το μωρό της, ευτυχώς, είναι ακόμα ζωντανό.

Υποπτευόμαστε μερική αποκόλληση πλακούντα. Αυτή μπορεί να είναι μια από τις πιο κρίσιμες καταστάσεις στην εγκυμοσύνη. Μπορεί να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή της μητέρας αιμορραγία και επειδή η ροή του αίματος στον πλακούντα είναι επικίνδυνη, το μωρό μπορεί να πεθάνει.

Sean Sutton

Έχουμε μια μικρή μονάδα αποθήκευσης αίματος εδώ όπου συλλέγουμε δωρεές από εθελοντές αιμοδότες που ζουν στον καταυλισμό. Είμαστε μία από τις μόνες μαιευτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή που έχουν την τύχη να έχουν αυτή την επιλογή.

Ωστόσο, το αίμα είναι συχνά μια πρόκληση που προκύπτει, ειδικά για σπανιότερες ομάδες αίματος. Ευτυχώς η ομάδα αίματος αυτής της γυναίκας είναι κοινή, που σημαίνει ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αν χρειαστεί μετάγγιση.

Δεν αναπνέει

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης διαπιστώνουμε ότι η γυναίκα βρίσκεται ήδη στα πρώτα στάδια του τοκετού και παίρνουμε τη συγκατάθεσή της για να επιταχύνουμε τη διαδικασία έτσι ώστε η αιμορραγία να σταματήσει και το μωρό να έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Είχε ήδη αρκετές εγκυμοσύνες, και έτσι ο τοκετός της εξελίσσεται γρήγορα. Σύντομα το μωρό της γεννιέται, αλλά δεν αναπνέει.

Ξεκινάμε την ανάνηψη. Αυτό φοβόμασταν – είναι πιθανό να συμβεί αυτό λόγω του ότι ο πλακούντας είναι μόνο μερικώς λειτουργικός κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επιτέλους ακούγεται μια κραυγή, και ένα κύμα ανακούφισης με κατακλύζει. Το κοριτσάκι αναπνέει μόνο του. Θα είναι μια χαρά.

Sean Sutton

Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση: η μητέρα έχει βαριά αιμορραγία μετά τον τοκετό. Η κατάσταση της γυναίκας είναι ασταθής και θα χρειαστεί μετάγγιση αίματος.

Η απώλεια αίματος είναι γρήγορη και η γυναίκα δείχνει σημάδια ότι το σώμα της δεν τα καταφέρνει καλά. Αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις της.

Είναι μεσάνυχτα και δεν έχουμε αρκετό προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε τις δύο καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ταυτόχρονα, μητέρας και νεογνού. Ωστόσο, μέλη της κοντινής ομάδας νεογνικής νοσηλείας μας επεμβαίνουν για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ενίσχυση

Επειδή τα αποθέματα αίματος είναι δύσκολο να βρεθούν, ζητάμε από τους συγγενείς της γυναίκας να δώσουν αίμα και εκείνοι βοηθούν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πολλοί από τους άνδρες που μετέφεραν αυτήν την ασθενή εδώ είναι πολύ νέοι. Τα λεπτά σώματά τους δείχνουν τις συνέπειες των σκληρών συνθηκών διαβίωσης. Είναι συγκινητικό να τους βλέπεις, έχοντας περάσει μία τέτοια δύσκολη σωματική καταπόνηση για να φτάσουν εδώ, τώρα να παρατάσσονται για να δωρίσουν μια φιάλη αίμα για να μας βοηθήσουν να σώσουμε την συγγενή τους.

Μέχρι νωρίς το πρωί, η γυναίκα έχει λάβει τρεις φιάλες αίματος και είναι σαφές τώρα ότι θα είναι εντάξει.

Η ομάδα νυχτερινής βάρδιας επιστρέφει σπίτι. Παράλληλα με αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, φρόντιζαν και τις άλλες γυναίκες στο μαιευτήριο. Είμαστε όλοι εξαντλημένοι.

Ο αντίκτυπος

Μετά από χρόνια αστάθειας, το Νότιο Σουδάν διαθέτει πολύ καταπονημένο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, και σε αυτήν την περιοχή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν την απαραίτητη, υψηλής ποιότητας περίθαλψη. Αλλά οι πλημμύρες επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών όπως χολέρα και ελονοσία, ενώ παράλληλα καθιστά ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικές υπηρεσίες.

Χωρίς το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, την ομαδική εργασία του προσωπικού της μαιευτικής και νεογνικής μονάδας, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της οικογένειάς της, και την αντοχή της γυναίκας, αυτή η ασθενής και το μωρό της δεν θα είχαν επιζήσει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Γίνε το μόνο σταθερό που έχουν στην πρώτη γραμμή με τη μηνιαία υποστήριξή σου, για να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Κάνε κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα