Στόλτενμπεργκ: “Δίκτυο Ρώσων πρακτόρων δρούσε στο ΝΑΤΟ”

Διαβάζεται σε 2'
Στόλτενμπεργκ: “Δίκτυο Ρώσων πρακτόρων δρούσε στο ΝΑΤΟ”
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ Johanna Geron, Pool Photo via AP

Σε μία αποκάλυψη που προκαλεί αίσθηση προχώρησε  ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τα 75α γενέθλια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σε αποκαλύψεις που προκαλούν αίσθηση προέβη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild με αφορμή τα 75α γενέθλια του ΝΑΤΟ ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με αφορμή την επέτειο αποκάλυψε ότι και το ΝΑΤΟ “έχει απομακρύνει ρωσικό προσωπικό από τα κεντρικά του στις Βρυξέλλες”. Όπως χαρακτηριστικά είπε: ‘Κι αυτό δότι αντιληφθήκαμε ότι επιτελούσαν δραστηριότητες, οι οποίες δεν ήταν στην πραγματικότητα διπλωματικά καθήκοντα, αλλά καθήκοντα εργασίας μυστικών υπηρεσιών”.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει επίσης σχετικά με την εκτεταμένη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη: “Έχουμε δει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν σε ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλά χρόνια. Παρατηρούμε επίσης ότι έχουν γίνει προσπάθειες να εντείνουν τις δραστηριότητές τους.

Από την άλλη πλευρά βέβαια και οι νατοϊκοί σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά αυτές τις δραστηριότητες”.

Ρήξη ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή

Παράλληλα, μετά τη συνέντευξη του Στόλτενμπεργ στην Bild, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι τυπικά η ρήξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είχε επέλθει ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, μερικούς μήνες δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία ανέστειλε τη διπλωματική αποστολή της στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έσπευσε επίσης να επισημάνει μετά την επίμαχη συνέντευξη, ότι ο ΓΓ αναφέρεται σε «περιστατικά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και όχι τους τελευταίους μήνες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη τον Οκτώβριο του 2021 το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει την απομάκρυνση οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τα οποία στην πραγματικότητα δρούσαν ως «μη δηλωμένοι αξιωματικοί ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα