Στους δρόμους της Ουάσινγκτον χιλιάδες μαθητές κατά των όπλων

Στους δρόμους της Ουάσινγκτον χιλιάδες μαθητές κατά των όπλων
Διαδήλωση κατά των όπλων στις ΗΠΑ (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) AP

Ογκώδης διαδήλωση, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, διοργανώνεται σήμερα με αίτημα να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία περί οπλοκατοχής

Πορεία διαμαρτυρίας προς τον Λευκό Οίκο, ζητώντας αλλαγές στην αμερικανική νομοθεσία περί οπλοκατοχής ώστε να μπει ένα τέλος στις φονικές επιθέσεις ενόπλων σε σχολεία, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα χιλιάδες μαθητές.

Η σημερινή πορεία, με το σύνθημα «Η Πορεία για τις Ζωές Μας», εκτιμάται απ’ τους οργανωτές ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ για το ζήτημα αυτό, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν έως και 500.000 άνθρωποι.

Η πορεία θα αρχίσει το πρωί (τοπική ώρα) στην Πενσιλβάνια Άβενιου ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο και θα κορυφωθεί με μια εκδήλωση που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει το μεσημέρι (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας).

Το «παρών» θα δώσουν με ομιλίες και παραστάσεις γνωστά αστέρια της ποπ όπως ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, η Μάιλι Σάιρους, η Άριάνα Γκράντε και η Ντέμι Λοβάτο.

Στα αιτήματα των μαθητών περιλαμβάνεται η απαγόρευση ημιαυτόματων όπλων όπως το AR-15 που χρησιμοποιήθηκε στο πρόσφατο μακελειό στο Λύκειο του Πόρτλαντ, καθώς και εξαρτημάτων που μετατρέπουν τα ημιαυτόματα όπλα σε αυτόματα. Ένα τέτοιο εξάρτημα είχε χρησιμοποιήσει ο ένοπλος που σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους την 1η Οκτωβρίου σε συναυλία στο Λας Βέγκας. Οι μαθητές ζητούν ακόμη από την κυβέρνηση να αυξήσει στα 21 την ηλικία από την οποία μπορεί κανείς να αγοράζει νομίμως πυροβόλα όπλα, να δημιουργήσει μια τράπεζα δεδομένων για τις πωλήσεις όπλων, να απαιτεί ελέγχους του παρελθόντος όλων όσοι αγοράζουν όπλα και να αλλάξουν οι νόμοι περί ιδιωτικότητας ώστε να επιτρέπεται σε αυτούς που παρέχουν φροντίδες ψυχικής υγείας να γνωστοποιούν στην αστυνομία τις ανησυχίες τους για κάποιον ασθενή.

Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε χθες ένα βήμα για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς πρότεινε έναν κανονισμό που ουσιαστικά απαγορεύει τα επίμαχα εξαρτήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα