Συμφωνία Πούτιν - Μέρκελ για την εκεχειρία στην Ουκρανία

Συμφωνία Πούτιν - Μέρκελ για την εκεχειρία στην Ουκρανία

Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Τηλεφωνικές επικοινωνίες Πούτιν με Μέρκελ και Μπαρόζο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναφέρθηκαν στη σημασία να διατηρηθεί η εκεχειρία στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην κατάσταση στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της σχολαστικής διατήρησης της εκεχειρίας από τις πλευρές που εμπλέκονται στην ενδοουκρανική διαμάχη και την αποτελεσματική εποπτεία της από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο Μπαρόζο «υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει πλήρως σεβαστό το σχέδιο εκεχειρίας των 12 σημείων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ» μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν την επομένη της πιο αιματηρής ημέρας στην ανατολική Ουκρανία αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, με τον ουκρανικό στρατό και τους αντάρτες να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή, έπειτα από μια τριμερή συνάντηση με την Ουκρανία και τη Ρωσία, να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο του 2016 η εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Κιέβου.

Οι Μπαρόζο και Πούτιν «δήλωσαν ότι συμφωνούν» με αυτή την πρόταση, που πρέπει πλέον να επικυρώσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία όμως προκαλεί ήδη αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network