Ο Σόιμπλε δεν θέλει ψηφοφορία για το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο Σόιμπλε δεν θέλει ψηφοφορία για το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ανοιχτός ο Σόιμπλε σε συζήτηση για την Ελλάδα στην Μπούντεσταγκ. Επικρίνει τις προεκλογικές υποσχέσεις για περισσότερες κοινωνικές παροχές και μειώσεις φόρων του Μάρτιν Σουλτς

Την προθυμία του να συζητήσει ανοιχτά την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, ακόμη και στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.Τις τελευταίες μέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε επανειλημμένως ότι αποφεύγει να παραπεμφθεί η πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα στην Ολομέλεια της Bundestag. Ακόμη και βουλευτές του κόμματός του τού επιρρίπτουν ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Ως εκ τούτου οι ίδιοι διαπιστώνουν «θεμελιώδη αλλαγή» του προγράμματος η οποία καθιστά επιτακτική την επανέγκρισή του από την Ολομέλεια και όχι απλώς από την επιτροπή Προϋπολογισμού.

«Είναι ανέντιμο, αλλά αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», είπε χαρακτηριστικά και ο βουλευτής του SPD και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς, σε δηλώσεις του προς τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD και την εκπομπή Bericht aus Berlin.

Κληθείς να απαντήσει σε αυτές τις αιτιάσεις, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι βάσει της σχετικής διαδικασίας το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο είναι η επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Αυτή πρέπει να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Eurogroup και στη συνέχεια καλείται να εγκρίνει τη συμφωνία ή να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια. «Δεν έχω καμία απολύτως δυσκολία να συζητήσω ανοιχτά το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, εξηγώντας στη συνέχεια ότι κατά την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε στην κοινοβουλευτική του ομάδα την περασμένη εβδομάδα, μόλις ένας βουλευτής διατύπωσε μια επικριτική ερώτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν συνιστά «θεμελιώδη αλλαγή» του τρέχοντος προγράμματος και ως εκ τούτου αρκεί το πράσινο φως της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Όπως υπογράμμισε εν συνεχεία ο Β. Σόιμπλε στο Bericht aus Berlin, «στόχος αυτού του προγράμματος είναι να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του ερχόμενου χρόνου. Να μπορεί να διασφαλίζει χωρίς περαιτέρω βοήθεια τη ρευστότητά της από τις χρηματαγορές. Το ΔΝΤ αποφάσισε ένα πρόγραμμα, ωστόσο θα ξεκινήσει με την εκταμίευση χρημάτων όταν θα υπάρχει στο τέλος του προγράμματος μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, τους οποίους εμείς οι Ευρωπαίοι όμως δεν θεωρούμε ως τους ενδεδειγμένους», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Β. Σόιμπλε επισήμανε την ανάγκη να «(…) μεταρρυθμίσει και να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα την οικονομία της. Κάποια στιγμή η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και γι' αυτό εμείς χρηματοδοτούμε για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να το πετύχει αυτό. Το σημείο αυτό είναι κομβικής σημασίας, αλλά συχνά αποσιωπάται».

Συμμαχία με τους Φιλελεύθερους

«Πάντοτε θεωρούσα ότι το FDP είναι ο κυβερνητικός εταίρος που θα προτιμούσαν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU)» δήλωσε άλλωστε ευθέως σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην οικονομική Handelsblatt.

Ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί να διαρκέσει επ' άπειρον γιατί αυτό «δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία. Μία ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη» τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε δεν παραλείπει να επικρίνει σε υψηλούς τόνους τις προεκλογικές υποσχέσεις για περισσότερες κοινωνικές παροχές και μειώσεις φόρων που μοίρασε στο συνέδριο του SPD ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.

Όπως γίνεται αντιληπτό μια συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους, δεν θα ήταν καλή είδηση για την Ελλάδα, καθώς οι τελευταίοι έχουν στο παρελθόν κρατήσει σκληρή στάση όσον αφορά στην παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας.

Ομόφωνη έγκριση για το πρόγραμμα Σουλτς

Ομόφωνα ενέκρινε άλλωστε το προεκλογικό πρόγραμμα των σοσιαλδημοκρατών, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα "κυβερνητικό πρόγραμμα", το συνέδριο του SPD στο Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας, το απόγευμα της Κυριακής.

Σε ομιλία τους προς τους συνέδρους ο Μάρτιν Σουλτς έθεσε για μία ακόμη φορά το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και υποσχέθηκε νέες κοινωνικές παροχές, μειώσεις φόρων για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, διασφάλιση των συντάξεων και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιώντας τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, ο υποψήφιος του SPD επανέλαβε ότι θέλει αν επιστρέψει στον κανόνα της πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Φωτογραφία: AP Photo/Jose Luis Magana

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές εκλογές, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
SHARE:

24Media Network