Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Η Ρωσία προσπάθησε να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη “Ποσειδών”

Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Η Ρωσία προσπάθησε να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη “Ποσειδών”
Πυρηνική τορπίλη, φωτογραφία αρχείου istock

Το ρωσικό Μπέλγκοροντ είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο και θα μπορούσε να μεταφέρει έως και οκτώ τορπίλες "Ποσειδών" - Οι εκτιμήσεις για την έκβαση της δοκιμής.

Για πιθανή προσπάθεια δοκιμής της πυρηνικής τορπίλης «Ποσειδών» από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, έκανε λόγο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως παρατήρησαν οι ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, τα εν λόγω σκάφη εγκατέλειψαν την περιοχή δοκιμών στην Αρκτική Θάλασσα και επέστρεψαν στο λιμάνι χωρίς να πραγματοποιήσουν δοκιμή. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι Ρώσοι μπορεί να αντιμετώπισαν τεχνικές δυσκολίες, και για το λόγο αυτό να μην πραγματοποιήθηκε τελικά η πυρηνική δοκιμή.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει στο CNN, μεταξύ των σκαφών που έλαβαν μέρος στις προετοιμασίες ήταν το Μπέλγκοροντ, ένα υποβρύχιο πυραύλων κρουζ που έχει τροποποιηθεί για ειδικές επιχειρήσεις και είναι σε θέση να εκτοξεύει μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα, συμπεριλαμβανομένης της τορπίλης «Ποσειδών».

“Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ευρύτερης εικόνας και της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, που στέλνει κακώς εκπαιδευμένα και ανεπαρκώς εξοπλισμένα στρατεύματα στην Ουκρανία“, δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο CNN. “Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας περνάει δύσκολες στιγμές και μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι δυτικές κυρώσεις σε στρατιωτικά αγαθά υψηλής τεχνολογίας έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να συνεχιστούν”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να δοκιμάσει ξανά την τορπίλη, αλλά σημειώνουν ότι τα νερά στην περιοχή δοκιμών θα αρχίσουν σύντομα να παγώνουν, περιορίζοντας τις πιθανότητες για επιχειρήσεις.

Μια δοκιμή της τορπίλης θα είχε πιθανότατα επιτείνει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν προσεκτικά τη Ρωσία για οποιαδήποτε ένδειξη ότι μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν δοκιμές της τορπίλης «Ποσειδών».

Τι καθιστά την τορπίλη “Ποσειδών” ισχυρή πυρηνική απειλή

Η τορπίλη «Ποσειδών» είναι ένα πυρηνικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα που μπορεί να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά. Το πυρηνικό σύστημα πρόωσής της, της δίνει πρακτικά απεριόριστο βεληνεκές.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι οποιαδήποτε δοκιμή θα περιελάμβανε την πυροδότηση πυρηνικής συσκευής. Οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος θα προερχόταν από μια δυσλειτουργία του συστήματος πυρηνικής πρόωσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους από τη ραδιενέργεια.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ύπαρξη του συστήματος «Ποσειδών» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους το 2018, διαφημίζοντάς το ως ένα “καινοτόμο” νέο όπλο.

“Η πυρηνική μονάδα ισχύος είναι μοναδική για το μικρό της μέγεθος, ενώ προσφέρει μια εκπληκτική αναλογία ισχύος-βάρους. Είναι εκατό φορές μικρότερη από τις μονάδες που τροφοδοτούν τα σύγχρονα υποβρύχια, αλλά εξακολουθεί να είναι πιο ισχυρή και μπορεί να μεταβεί σε κατάσταση μάχης, δηλαδή να φτάσει στη μέγιστη ισχύ, 200 φορές ταχύτερα”, δήλωσε τότε ο Πούτιν.

Το Μπέλγκοροντ είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο και, σύμφωνα με την έκθεση της CRS, θα μπορούσε να μεταφέρει έως και οκτώ τορπίλες «Ποσειδών», αν και ορισμένοι ειδικοί σε θέματα όπλων λένε ότι το ωφέλιμο φορτίο του είναι πιθανότερο να είναι έξι τορπίλες. Παραδόθηκε στο ρωσικό ναυτικό τον Ιούνιο.

Με μήκος που ξεπερνά τα 608 πόδια, είναι μακρύτερο ακόμη και από τα υποβρύχια βαλλιστικών και κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Οχάιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία φτάνουν τα 569 πόδια.

Το Μπέλγκοροντ αναμενόταν να παραδοθεί στο ρωσικό Ναυτικό το 2020 μετά από σειρά δοκιμών, αλλά αυτές καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το TASS ανέφερε προηγουμένως ότι το υποβρύχιο θα μεταφέρει τις υπό ανάπτυξη τορπίλες «Ποσειδών» με πυρηνικές ικανότητες, οι οποίες σχεδιάζονται για να εκτοξεύονται από εκατοντάδες μίλια μακριά και να περνούν κρυφά από τις παράκτιες άμυνες ταξιδεύοντας κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Κρίστοφερ Φορντ, τότε βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τη διεθνή ασφάλεια και τη μη διάδοση, δήλωσε ότι οι «Ποσειδών» σχεδιάζονται για να “πλημμυρίσουν τις παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ με ραδιενεργά τσουνάμι”.

Μια έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου (CRS) τον Απρίλιο ανέφερε ότι προορίζονται ως όπλα αντιποίνων, σχεδιασμένα για να χτυπήσουν τον εχθρό μετά από ένα πυρηνικό χτύπημα στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα