Συνάντηση G7: Έκκληση ActionAid να σταματήσει το απαρτχάιντ των εμβολίων

Μεγάλη η ανάγκη να φτάσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες του κόσμου
Μεγάλη η ανάγκη να φτάσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες του κόσμου ACTIONAID

Άμεση ανάγκη να φτάσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες του κόσμου. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενα νέα κύματα και στις χώρες που εμφανίζουν ύφεση της κρίσης.

Μέσα σε μια δύσκολη χρονιά, ο περισσότερος κόσμος προσβλέπει με λαχτάρα σε ένα πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι, όπου ο ήχος από τα κύματα της θάλασσας θα εξαφανίζει αρνητικές σκέψεις, άγχος, ανασφάλεια. Η διεύρυνση των εμβολιασμών και η μείωση των κρουσμάτων συντείνουν στην αισιοδοξία που τόσο έχουμε ανάγκη και επιβάλλεται. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η σκέψη μας μπορεί να κάνει γυρίσματα και προς εκείνους που είναι αντιμέτωποι με άλλου είδους κύματα…

Η Νότια Αμερική δοκιμάζεται από το σφοδρότερο κύμα της πανδημίας και αυτή τη στιγμή είναι η ήπειρος που σημειώνει τη μεγαλύτερη αυξητική τάση, με μέσο όρο 323,87 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, μόλις το 18% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Η Βραζιλία έχει καταγράψει 463.000 θανάτους και η πορεία των εμβολιασμών είναι αργή λόγω έλλειψης πόρων. Η Κολομβία, αντίστοιχα, κατατάσσεται αυτή τη στιγμή 6 στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων ανά κάτοικο, ενώ το σύστημα υγείας της έχει καταρρεύσει, με την πολιτική αστάθεια και την προσφυγική κρίση από τις γειτονικές χώρες να επιβαρύνουν περισσότερο την κρίση. Η ActionAid παρέχει βοήθεια άμεσης ανακούφισης στις περιοχές δράσης της στη Λατινική Αμερική. Στη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Βολιβία ενισχύει με ιατρικό εξοπλισμό, πακέτα τροφίμων και ατομικής υγιεινής τις πληγείσες περιοχές. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό.

«Τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και δωρεάν για όλους. Πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις κοινότητες με προστατευτικό εξοπλισμό, τεστ και ενημέρωση, ώστε να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση και να στηρίξουμε τους πιο περιθωριοποιημένους», δηλώνει ο Sandeep Chachra , διευθυντής της ActionAid Ινδίας, από την άλλη μεριά του κόσμου, που επίσης δοκιμάζεται από το ισχυρότερο κύμα της πανδημίας. Μέχρι σήμερα, η χώρα έχει καταγράψει επισήμως πάνω από 27 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 315.000 θανάτους.

«Οι χειρότεροι εφιάλτες μας γίνονται πραγματικότητα. Κατά βάθος, ξέραμε ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου τα νέα από την Ινδία να γίνουν καθημερινότητα και στο Νεπάλ», συμπληρώνει η Sujeeta Mathema, διευθύντρια της ActionAid Νεπάλ, που επίσης δοκιμάζεται σκληρά το τελευταίο διάστημα.

Μεγάλη η ανάγκη να φτάσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες του κόσμου
Μεγάλη η ανάγκη να φτάσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες του κόσμου ACTIONAID

Και όσο υπάρχουν περιοχές στον κόσμο όπου ο κορονοϊός εξαπλώνεται, κανείς δεν μπορεί να νιώθει στο απυρόβλητο, κανείς δεν μπορεί να νιώθει απολύτως ασφαλής. Η επιστημονική κοινότητα είναι επιφυλακτική στο κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για οριστική αναχαίτιση της πανδημίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενα νέα κύματα και στις χώρες που αυτή τη στιγμή εμφανίζουν ύφεση της κρίσης.

Στις 11-13 Ιουνίου οι ηγέτες των G7 συναντήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και συζήτησαν θέματα που αφορούν το μέλλον όλου του κόσμου, όπως οικουμενική αντιμετώπιση της Covid-19 με τον καθολικό εμβολιασμό και η ανάκαμψη χωρίς διακρίσεις των παγκόσμιων οικονομιών. Η ActionAid έκανε έκκληση στους ηγέτες των G7 να λάβουν μέτρα, ώστε να σταματήσει το απαρτχάιντ των εμβολίων και να δεσμευτούν σε ένα παγκόσμιο πλάνο εμβολιασμών, με στόχο το 60% του πληθυσμού της γης να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του 2021 και το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2022. Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις τους επενδύουν χρήματα από τη φορολόγηση των πολιτών για την έρευνα στο πεδίο της φαρμακοβιομηχανίας, σε περιόδους κρίσεων θα πρέπει να ζητούν από τις μεγάλες εταιρείες να αίρουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και να μοιράζονται ευρέως και χωρίς διακρίσεις τα πνευματικά δικαιώματα των φαρμάκων, ώστε να σώζονται εκατομμύρια ζωές. Τέλος, είναι αναγκαίο να διευκολυνθεί η αλυσίδα παραγωγής και διανομής των εμβολίων σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Προτού βιαστούμε, λοιπόν, να τραβήξουμε τη νέα διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ανθρώπων, γραμμή «ασφαλείας» μεταξύ εμβολιασμένων και μη, είναι καλύτερο να σπεύσουμε να χτίσουμε τη γέφυρα που θα μας προφυλάξει από κοινού από τα κύματα μιας νέας κρίσης. Εξάλλου, περισσότερο παρά ποτέ τον τελευταίο χρόνο διαπιστώσαμε ότι όλοι πλέουμε στην ίδια θάλασσα-αλλά όχι στο ίδιο πλοίο-. Ας είναι, λοιπόν, αυτή η θάλασσα όσο γίνεται ακύμαντη για όλες και όλους.

Η ActionAid στηρίζει το People’s Vaccine και υπογράφει την έκκληση Avaaz - G7, G20: We need a People's Vaccine Now

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού, Covid-19
SHARE:

24Media Network