Συνάντηση Ομπάμα - Δαλάι Λάμα παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας

Συνάντηση Ομπάμα - Δαλάι Λάμα παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας

"Θερμά προσωπικά αισθήματα" του Αμερικανού προέδρου για τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών. Διαβήματα από την Κίνα, με προειδοποιήσεις ότι η συνάντηση θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Δαλάι Λάμα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία, παρά την προειδοποίηση της Κίνας ότι η συνάντηση θα βλάψει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ήταν η τέταρτη συνάντηση του Ομπάμα με τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών στον Λευκό Οίκο τα τελευταία οκτώ χρόνια και πραγματοποιήθηκε στο Δωμάτιο των Χαρτών του Λευκού Οίκου και όχι στο Οβάλ Γραφείο.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, η επιλογή αυτή του χώρου συνάντησης κατέδειξε τον "προσωπικό χαρακτήρα της συνάντησης". Πρόσθεσε πως ο Ομπάμα στο παρελθόν είχε εκφράσει "τα θερμά προσωπικά αισθήματα" που τρέφει για τον Δαλάι Λάμα, την εκτίμηση για τη διδασκαλία του και την πίστη του στη διατήρηση των μοναδικών θρησκευτικών, πολιτιστικών και γλωσσικών παραδόσεων των Θιβετιανών.

Παράλληλα τόνισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει αναφορικά με το ότι το Θιβέτ αποτελεί κομμάτι της Κίνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας νωρίτερα ανέφερε πως προέβη σε διπλωματικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη συνάντηση, τονίζοντας πως θα βλάψει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Το Πεκίνο θεωρεί τον Δαλάι Λάμα επικίνδυνο αυτονομιστή και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Λι Κανγκ δήλωσε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν την συνάντηση πως αυτή θα ενθαρρύνει "αυτονομιστικές δυνάμεις".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
SHARE:

24Media Network