Γάζα: Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή

Γάζα: Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

Ο αριθμός των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει τους 183, εκ των οποίων 47 παιδιά. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Είκοσι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα σε 183.

Το παλαιστινιακό υπουργείο κατήγγειλε ότι τα σημερινά πλήγματα είχαν στόχο δύο σπίτια, ενώ ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι μελετά τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 47 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα όταν ξεκίνησε ο νέος κύκλος βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα τςη Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ, όμως δεν διευκρίνισε αν αυτός βρισκόταν μέσα στο σπίτι.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα 2021 Khalil Hamra / AP

Ο στρατός “επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη”, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το σπίτι του Σίνουαρ βομβαρδίστηκε.

Τον Μάρτιο είχε επανεκλεγεί στην προεδρία του πολιτικούς γραφείου της Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας, ενός θύλακα όπου ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι και κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Γιαχία Σίνουαρ, που κρατούνταν στο Ισραήλ επί περισσότερα από 20 χρόνια και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2017.

3000 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το έδαφός του, στη νέα σύρραξη με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς, ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Από τη 10η Μαΐου, οι ένοπλες οργανώσεις της Γάζας έχουν εκτοξεύσει περίπου 3000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, καταρρίπτοντας τον ρυθμό ρίψεων κατά την κλιμάκωση του 2019 και του πολέμου του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε ο στρατηγός Όρι Γκόρντιν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης με δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης με τον Ισλαμικό Τζιχάντ τον Νοέμβριο του 2019, 570 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006, 4.500 ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ σε διάστημα 19 ημερών.

Όμως, από την περασμένη Δευτέρα, οι ένοπλες οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα, αρχίζοντας από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, έχουν εκτοξεύσει περίπου 3000 ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος, επισήμανε ο στρατηγός Γκόρντιν

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το Ισραήλ, ο Γκόρντιν απάντησε: «Όχι μόνο συμφωνώ, όμως αυτό ακριβώς παρουσίασα».

Η στιγμή της κατάρρευσης πολυώροφου κτιρίου όπου στεγάζονται το Associated Press και το Al Jazeera

Υπενθυμίζεται οτι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χθες το κτίριο, 12-13 ορόφων, όπου στεγάζονται τα κεντρικά του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς.

«Ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του AP στην πόλη της Γάζας», έγραψε στο Twitter ο Τζον Γκάμπρελ, ένας δημοσιογράφος του AP.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP δήλωσε «σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη».

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το γραφείο του AP και άλλων ΜΜΕ στη Γάζα», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

Η στιγμή της κατάρρευσης πολυώροφου κτιρίου όπου στεγάζονται το Associated Press και το Al Jazeera, στη Γάζα, έπειτα από βομβαρδισμούς ισραηλινών πυραύλων AP

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως», σημείωσε.

«Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα», είπε ακόμη ο Γκάρι Προύιτ.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τη βία στη Γάζα συγκαλεί ο Μπορέλ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αποφάσισε να συγκαλέσει την Τρίτη 18 Μάϊου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, με μήνυμά του στο twitter, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρει: «Λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού αμάχων, συγκαλώ έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Θα συντονίσουμε και θα συζητήσουμε πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας».

Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει τις “κατάφωρες παραβιάσεις” από το Ισραήλ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε σήμερα τις «κατάφωρες παραβιάσεις» του Ισραήλ σε βάρος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει επειγόντως για να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας. 2021/AP Photo/Hatem Moussa

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια παρέμβασης, στην έναρξη μιας έκτακτης ψηφιακής συνεδρίασης του 57-μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών στη Γάζα εισήλθαν στην έβδομη ημέρα τους.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ καταδίκασε αυτό που ονόμασε παραβίαση της ιερότητας των ισλαμικών ιερών τόπων και τη «βίαιη» έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της προκειμένου να τερματιστεί αυτή η «επικίνδυνη κλιμάκωση», να ενεργήσει επειγόντως για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που θα βασίζονται στη λύση των δύο κρατών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα