Συνελήφθη ο αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης

Συνελήφθη ο αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης

Ρώσοι εισαγγελείς προειδοποίησαν νωρίτερα τον Αλεξέι Ναβάλνι να μην πραγματοποιήσει σήμερα διαδήλωση στην Τβερσκάγια

Στη σύλληψη του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στην είσοδο της κατοικίας του, προχώρησαν οι αρχές της Μόσχας αμέσως πριν από την έναρξη ενός συλλαλητηρίου που επρόκειτο να διεξαχθεί χωρίς άδεια στο κέντρο της πόλης.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο γραφείου του Ναβάλνι διακόπηκε, δήλωσε η εκπρόσωπός του μέσω ανάρτησής της στο Twitter. Η απευθείας σύνδεση μέσω διαδικτύου από το γραφείο του Ναβάλνι διακόπηκε.

Σύμφωνα με μήνυμα που ανάρτησε το Twitter η σύζυγος του Ναβάλνι, η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τη σύλληψή του.

Νωρίτερα Ρώσοι εισαγγελείς προειδοποίησαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να μην πραγματοποιήσει σήμερα διαδήλωση στην Τβερσκάγια, την κεντρική λεωφόρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο, μια διαδήλωση την οποία οι αρχές θεωρούν παράνομη, προσθέτοντας ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να διαλύσει τις “προκλήσεις και τις μαζικές αναταραχές”.

Χιλιάδες Ρώσοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ναβάλνι να εκθρονίσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου.

Σήμερα είναι η Ημέρα της Ρωσίας, αργία, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Οι αρχές της Μόσχας έχουν δώσει άδεια για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης σε μια περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης. Όμως ο Ναβάλνι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αρχές άσκησαν πίεση στις εταιρείες για να μην του δώσουν εξοπλισμό βίντεο και ήχου, ώστε να μην μπορεί να ακούγεται με στόχο να ταπεινώσουν τους διαδηλωτές. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να μεταφέρει τον χώρο των διαδηλώσεων στην Τβερσκάγια.

Το εύρος και η γεωγραφική έκταση των διαδηλώσεων θα δείξουν αν ο Ναβάλνι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία των αντίστοιχων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν οι πιο ογκώδεις μετά το κύμα αμφισβήτησης του 2012 στη διάρκεια του οποίου τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, ασκώντας πίεση στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές του 2018.

Συλλήψεις διαδηλωτών

Παράλληλα, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε έναν μικρό αριθμό διαδηλωτών την ώρα που εξέρχονταν από σταθμό του μετρό λίγο πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύλληψη του Ναβάλνι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Pavel Golovkin)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα