Συρία – Μανμπίτζ: Η Γερμανία ζητά τον τερματισμό της εισβολής και ο Ερντογάν μπαίνει στο προπύργιο των Κούρδων

Συρία – Μανμπίτζ: Η Γερμανία ζητά τον τερματισμό της εισβολής και ο Ερντογάν μπαίνει στο προπύργιο των Κούρδων
Φωτό αρχείου: Στιγμιότυπο από την συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν AP

Ξεκίνησε η επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ την ώρα που το Βερολίνο καταδικάζει σε όλους τους τόνους την εισβολή. Εντολή στους 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν την περιοχή. Νέες δηλώσεις Ζάιμπερτ. Πάνω από 160.000 οι εκτοπισμένοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Άρχισε η επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ που ελέγχουν οι Κούρδοι, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ και οι Σύροι μαχητές που δρουν με την υποστήριξη της Άγκυρας ανακοίνωσαν οτι ξεκίνησε η επίθεση στην συριακή πόλη. Την ίδια ώρα στρατεύματα του Άσαντ εισέρχονται στην πόλη Μάνμπιτζ, όπως μεταδίδουν δημόσια συριακά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους “θα εισβάλλουν” και στο Κομπάνι και στη Μανμπίτζ.

Τουρκικό τανκ στη Συρία. AP

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Νέα παρέμβαση από Γερμανία

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Βερολίνο, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, αμφισβητεί την νομιμοποίηση της τουρκικής επέμβασης στην Συρία και καλεί την Άγκυρα να την τερματίσει.

Τουρκικά στρατεύματα. AP

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Συρία θα νομιμοποιούσε κατά το διεθνές δίκαιο μια στρατιωτική επέμβαση η οποία στρέφεται εναντίον κουρδικών ομάδων εκεί. Όσα κάνει κάθε φορά η Τουρκία, πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της απαραίτητης ενέργειας και της αναλογικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και πρόσθεσε ότι το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο και η προστασία των αμάχων πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ από την πλευρά του, αναφερόμενος στην χθεσινή – διάρκειας μίας ώρας, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ – τηλεφωνική συνομιλία της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η καγκελάριος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τερματισμό της επιχείρησης. «Ναι, η Τουρκία έχει δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας στην περιοχή, αλλά αυτό που κάνει εκεί απειλεί προφανέστατα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με εκτοπισμό. Απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο αυτή την εύθραυστη περιοχή και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναβίωση του “Ισλαμικού Κράτους”», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τους ευρωπαίους εταίρους της και παραμένει σε στενή επικοινωνία και με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο έχει εκφράσει την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν την δέσμευσή τους στην περιοχή», συνέχισε ο εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι στην γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία.

Σύριοι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία στα σύνορα των δύο χωρών AP

Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το πώς χαρακτηρίζει η γερμανική κυβέρνηση την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία και με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Λουξεμβούργο, όπου έκανε λόγο για «στρατιωτική επέμβαση», ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση των πραγμάτων είναι απολύτως ξεκάθαρη: τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται σε συριακό έδαφος και εκφράσαμε ήδη την αξιολόγησή μας σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο. Αφήνω σε σας το ποιον όρο προτιμάτε».

Κληθείς να απαντήσει ακόμη σε ερωτήσεις σχετικά με το τι επιπτώσεις θα είχε στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ενδεχόμενη πραγματοποίηση της απειλής του Ταγίπ Ερντογάν «να ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη» για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν απαντά σε υποθετικά ερωτήματα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η τήρηση της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Φεύγουν οι Αμερικανοί

Την ίδια ώρα οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος, υπο καθεστώς ανωνυμίας.

«Εκτελούμε αυτήν την εντολή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η απόσυρση αφορά «όλους» τους στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, «εκτός εκείνων που βρίσκονται στην Αλ Τανφ», μια βάση που τελεί υπό τον έλεγχο περίπου 150 Αμερικανών στρατιωτικών στο νότιο τμήμα της χώρας.

OHE: Πάνω από 160.000 οι εκτοπισμένοι

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων, γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει, στο δελτίο Τύπου, τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Σύρος μαχητής AP

Ο ίδιος «απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και προτρέπει όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει επίσης από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση να προστατεύονται οι άμαχοι.

Ο Γκουτέρες διατυπώνει φόβους μπροστά στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, ζητάει την απρόσκοπτη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα