Συρία: Η αντιπολίτευση απορρίπτει την πρόταση Άσαντ, για κυβέρνηση πολλών

default image

Πώς αντιδρά η συριακή αντιπολίτευση στην ιδέα του προέδρου Άσαντ για σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή πολλών πλευρών

Η Συρία έχει ανάγκη έναν μεταβατικό φορέα εξουσίας που θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και όχι μια κυβέρνηση με την συμμετοχή πολλών πλευρών της οποίας θα ηγείται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ο Ζορζ Σάμπρα, μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) που εκπροσωπεί την συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι δηλώσεις του Σάμπρα ήρθαν ως απάντηση στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, κατά την οποία ο Σύρος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης στην οποία θα μετέχει η αντιπολίτευση.

Όπως είπε, μια νέα συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τρεις πλευρές: την αντιπολίτευση, τις ανεξάρτητες δυνάμεις και εκείνες που παραμένουν πιστές στο καθεστώς της Δαμασκού.

“Μια κυβέρνηση, είτε είναι νέα είτε είναι παλιά, όσο αυτή έχει την παρουσία του Άσαντ, δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής μετάβασης”, τόνισε ο Σάμπρα, ενώ πρόσθεσε πως: “Όσα δηλώνει ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική μετάβαση”.

Παράλληλα σημείωσε πως ο συριακός λαός και η διαπραγματευτική ομάδα στην Γενεύη επιθυμούν “έναν μεταβατικό φορέα εξουσίας με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και αρχές, που να περιλαμβάνει και την προεδρική αρχή”, “ενώ το καθεστώς επιθυμεί μια κυβέρνηση με την συμμετοχή όλων”, όπως υπογράμμισε.

Άσαντ: Ο στρατός πρέπει να συνεχίσει προς την Ντειρ Εζόρ και την Ράκα

Μετά την ανακατάληψη της αρχαίας πόλης Παλμύρας, ο συριακός στρατός θα πρέπει να συνεχίσει την προέλαση του προς την Ντειρ Εζόρ και να σχεδιάσει μια επίθεση προς την Ράκα –την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους– δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Παράλληλα ο Άσαντ τόνισε πως η απελευθέρωση της Παλμύρας με την ρωσική υποστήριξη, εγείρει ερωτήματα για την σοβαρότητα της εκστρατείας του δυτικού συνασπισμού (στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ) που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

“Η κατάληψη της Παλμύρας από τρομοκράτες πριν από ένα χρόνο αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας του δυτικού συνασπισμού, της έλλειψης σοβαρότητας στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, ιδιαίτερα κατά του ΙΚ. Το γεγονός ότι η απελευθερώση της Παλμύρας πραγματοποιήθηκε με τη ρωσική στήριξη, επίσης αποδεικνύει την έλλειψη της σοβαρότητας”, υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος.

Τέλος πρόσθεσε πως “η ρωσική στήριξη αποτέλεσε τον κύριο και πιο αποτελεσματικό παράγοντα για την επίτευξη των στρατιωτικών νικών, όπως και η στήριξη των φίλων μας στο Ιράν, την Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις στην Συρία που μάχονται πλάι στον στρατό”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα