Συρία: Πρωτοφανής συμφωνία για μεταφορά 4.000 τζιχαντιστών και αμάχων από τη Δαμασκό

Συρία: Πρωτοφανής συμφωνία για μεταφορά 4.000 τζιχαντιστών και αμάχων από τη Δαμασκό

Σχεδόν 4.000 τζιχαντιστές του ΙΚ και του Μετώπου Αλ Νόσρα αλλά και άμαχοι, θα μεταφερθούν από τα προάστια της Δαμασκού στη Ράκα και τη Μάρεα, κατόπιν συμφωνίας με το συριακό καθεστώς

Χιλιάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα αλλά και πολίτες θα απομακρυνθούν το Σάββατο (26/12) από τρία προάστια στα νότια της Δαμασκού, μετά την επίτευξη μιας πρωτοφανούς συμφωνίας που τους εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευσή τους και τη μεταφορά τους στη Ράκα και τη Μάρεα, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους που αφορά και μέλη του ΙΚ. Μέχρι σήμερα, οι προσωρινές εκεχειρίες που εφαρμόζονταν κατά καιρούς αφορούσαν μαχητές διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων που συνδέονται με τη συριακή αντιπολίτευση.

Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες μεταξύ του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εκπροσώπων των κατοίκων των τριών προαστίων. Οι συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές αυτές είναι άθλιες τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πολιορκίας τους από τον στρατό από το 2013.

Σύμφωνα με τις πηγές, η συμφωνία αφορά τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ και τα γειτονικά προάστια Κάνταμ και Χάτζας αλ Άσουαντ. Το τελευταίο ήταν βάση του ΙΚ κοντά στην πρωτεύουσα.

"Βρέθηκε συμφωνία για την αποχώρηση 4.000 πολιτών και ενόπλων που ανήκουν σε διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το ΙΚ και το Μέτωπο Αλ Νόσρα (σ.σ. ο συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα) που αρνούνται τη συμφιλίωση" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή. Η απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών θα ξεκινήσει το Σάββατο, διευκρίνισε. Ορισμένοι θα μεταφερθούν στη Ράκα, την "πρωτεύουσα" του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία και άλλοι στη Μάρεα, μια κοινότητα του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους ισλαμιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Ένας άλλος αξιωματούχων των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε τη συμφωνία διευκρινίζοντας ότι αφορά 3.567 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 2.000 είναι μαχητές "στην πλειοψηφία τους του Ισλαμικού Κράτους, αλλά μερικοί και του Αλ Νόσρα". Ήδη στο Κάνταμ έχουν φτάσει 18 λεωφορεία για τη μεταφορά τους.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ΟΗΕ από τη Δαμασκό διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Isis
SHARE:

24Media Network