Τ.Νίκολιτς: Δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα

Τ.Νίκολιτς: Δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, στην κρατική τηλεόραση του Μαυροβουνίου

Δεν ήταν γενοκτονία η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, στην κρατική τηλεόραση του Μαυροβουνίου.

Είπε πάντως ότι διεπράχθησαν σοβαρά εγκλήματα πολέμου, από ορισμένους Σέρβους, που πρέπει να βρεθούν και να καταδικαστούν.

Η σφαγή σχεδόν 8000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 έχει αναγνωριστεί ως γενοκτονία από το δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη και από το Διεθνές Δικαστήριο.

Ο Νίκολιτς, ο οποίος θεωρείται εθνικιστής, δήλωσε – χωρίς να αναφερθεί στις αποφάσεις του δικαστηρίου – ότι είναι πολύ δύσκολο να καταδικαστεί κάποιος και να αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι ένα γεγονός αποτελεί γενοκτονία.

Ο προκάτοχος του Νίκολιτς, Μπόρις Τάντιτς είχε ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων της Σεμπρένιτσα, το 2005 και είχε παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στη Χάγη διεξάγονται οι δίκες του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντις και του πολιτικού επικεφαλής την περίοδο του πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς. Και οι δύο κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Η δίκη του Κάρατζιτς άρχισε τον Οκτώβριο του 2009 και του Μλάντιτς τον περασμένο Μάιο.

Ο Ράτκο Μλάντιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για το σχεδιασμό της σφαγής 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο Κάρατζτιτς.

SHARE:

24Media Network