Τα διεθνή ΜΜΕ για την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στο κοινοβούλιο μετά την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στο κοινοβούλιο μετά την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης AP

Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στέκονται διεθνή Μέσα.

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαιρετίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για ένα "πολιτικό θρίαμβο" του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ότι "χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ".

ADVERTISING

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters παραθέτει σημεία από την εναρκτήρια ομιλία του Ζάεφ στην Βουλή, ότι η αλλαγή ονόματος "θα ανοίξει την πόρτα στο μέλλον", στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και στη συμμετοχή στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Το Reuters αναφέρεται στις συγκεντρώσεις αρκετών εκατοντάδων έξω από το κοινοβούλιο που διαδηλώνουν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά της Συμφωνίας.

Τα διεθνή ΜΜΕ για την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ

Το Politico στο δημοσίευμά του τονίζει ότι "81 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ιστορικών τροπολογιών στο Σύνταγμα της χώρας" μετά από τρεις μέρες "δραματικών" συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.

Τα διεθνή ΜΜΕ για την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ

Για ένα "ιστορικό βήμα" κάνουν λόγο οι Financial Times ενώ την είδηση αναδημοσιεύουν από διεθνή πρακτορεία, οι New York Times και μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

"Αυτό που επισήμως ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τώρα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την επίσημη αγγλική εκδοχή", τονίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Το Associated Press αναφέρει ότι οι βουλευτές της πΓΔΜ ψήφισαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας το δικό της μέρος της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

"Η Μακεδονία ανοίγει το δρόμο για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, συμφωνώντας στην αλλαγή ονόματος σε 'Βόρεια Μακεδονία'" κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Για μια "ιστορική κίνηση" αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ κάνει λόγο το Euronews, ενώ σε άρθρο της για την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών που υιοθέτησε η Βουλή της γειτονικής χώρας αναφέρεται επίσης η Wall Street Journal.

Στις αντιδράσεις και διαδηλώσεις των βουλευτών του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που μποϊκόταραν την ψηφοφορία αναφέρεται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, παράλληλα με την είδηση της ψήφισης της αλλαγής ονόματος.

Το Bloomberg τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη στο κοινοβούλιο της χώρας για την επίλυση της επί δεκαετιών διαμάχης με την Ελλάδα.

Τα διεθνή ΜΜΕ για την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ

Στην είδηση της συνταγματικής αναθεώρησης αναφέρονται και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το κινέζικο πρακτορείο Xinhua.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΠΓΔΜ: "Πέρασε" η Συμφωνία των Πρεσπών

Επικοινωνία Κοτζιά με Ζάεφ-Ντιμιτρόφ

Ζάεφ: Ευχαριστώ τους πολίτες και τους βουλευτές που ανέλαβαν την ευθύνη

Ντιμιτρόφ: Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά

SHARE:

24Media Network