Τα διεθνή ΜΜΕ για το ελληνικό "ναυάγιο"

ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (EUROKINISSI // ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (EUROKINISSI // ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Διαβάστε τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των συζητήσεων των πολιτικών αρχηγών

Η προσφυγή σε νέες εκλογές μέσα στο Ιούνιο φέρνει την Ελλάδα και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στα ξένα μέσα που κάλυψαν εκτενώς την αποτυχημένη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης με συνεχή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για ακόμα μία φορά, στην κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την Ευρωζώνη. 

"Νέες εκλογές στην Ελλάδα καθώς κατέρρευσαν οι συνομιλίες για συμμαχική κυβέρνηση" μεταδίδει το BBC αναφερόμενο στις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής, επί της διαδικασίας, για να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Ο Guardian στη ζωντανή ροή ειδήσεων για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα επισημαίνει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου στην Αθήνα αλλά και του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ανάμεσα στις ανταποκρίσεις από την Αθήνα ο Guardian παραθέτει ένα tweet του Νουριέλ Ρουμπινί που προβλέπει: "Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σε τροχιά σύγκρουσης με την Τρόικα που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έξοδο [από το ευρώ]". Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι συνεχίζεται η πολιτική αστάθεια στη χώρα και οι επόμενες εκλογές είναι πιθανό να προγραμματιστούν για τις 10 ή τις 17 Ιουνίου.

Μία φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα από την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και η είδηση των νέων εκλογών στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Die Zeit. Στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος ανεβάζοντας κατά πολύ τα ποσοστά του.

"Αναπόφευκτες οι νέες εκλογές" ο τίτλος της γερμανικής FAZ. Γίνεται παράλληλα λόγος, για τις απώλειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην ΕΕ, ενώ γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας και για την ανάγκη παραμονής της στην Ευρωζώνη.

"Νέες εκλογές ελλείψει συμφωνίας" αναφέρει και το ρεπορτάζ του Le Monde. Στο ρεπορτάζ δημοσιεύονται δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και γίνεται λόγος για νέα απειλή χρεροκοπίας για τη χώρα.

Στο ίδιο κλίμα και το CNN που βλέπει την Ελλάδα, μετά το πολιτικό αδιέξοδο, να οδεύει και πάλι σε εκλογές με αμφίβολο αποτέλεσμα αλλά και με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης σε περίπτωση που η χώρα βγει από το ευρώ.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφέρει από τη μεριά του, ότι "μετά από εννέα ημέρες διαπραγματεύσεων, οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν με αποτέλεσμα η χώρα να μπαίνει σε νέες περιπέτειες, με φόντο τη χρεοκοπία".

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι νέες εκλογές θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα "εξίσου διαιρεμένο κοινοβούλιο, αλλά την επόμενη φορά", όπως προστίθεται, "η Ελλάδα δεν θα έχει την πολυτέλεια των διακομματικών διαπραγματεύσεων, καθώς έως τα τέλη Ιουνίου, η χώρα θα πρέπει να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 11.5 δισ. ευρώ για να γεφυρώσει το χάσμα στον προϋπολογισμό της".

Για την Washington Post "το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα κλυδωνίζει τις αγορές, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για απόρριψη του σχεδίου διάσωσης, εξόδου της χώρας από το ευρώ και δημιουργίας μιας νέας περιόδου αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία".

Οι New York Times προβάλλουν τις θέσεις του "δημοφιλέστερου Έλληνα πολιτικού", όπως τονίζεται, του Αλέξη Τσίπρα, ενώ φιλοξενούν δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο συντάκτης του άρθρου, διερωτάται για το αν η Τρόικα θα είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους σε περίπτωση που συγκροτηθεί τελικά κυβέρνηση αριστεράς, στις νέες εκλογές.

Τέλος, και το Business Insider αναφέρει: "Δεν υπήρξε συμφωνία στην Ελλάδα, βουτιά για το ευρώ και τις αγορές, έρχονται οι εκλογές".

SHARE:

24Media Network