Τα βρετανικά διαβατήρια θα ξαναγίνουν μπλε μετά το Brexit

A pro-remain supporter of Britain staying in the EU, wears an EU flag mask whilst taking part in an anti-Brexit protest outside the Houses of Parliament in London, Monday, Sept. 11, 2017. Lawmakers are due to vote late Monday or early Tuesday on the European Union (Withdrawal) Bill, which aims to convert around 12,000 EU laws and regulations into domestic statute on the day the country leaves the bloc in March 2019. (AP Photo/Matt Dunham)
A pro-remain supporter of Britain staying in the EU, wears an EU flag mask whilst taking part in an anti-Brexit protest outside the Houses of Parliament in London, Monday, Sept. 11, 2017. Lawmakers are due to vote late Monday or early Tuesday on the European Union (Withdrawal) Bill, which aims to convert around 12,000 EU laws and regulations into domestic statute on the day the country leaves the bloc in March 2019. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Τα νέα μπλε διαβατήρια θα αρχίσουν να παραδίδονται τον Οκτώβριο του 2019

Τα νέα διαβατήρια που θα χορηγούνται στο εξής στους Βρετανούς πολίτες, μετά το Brexit, δεν θα είναι πλέον μπορντό αλλά θα επιστρέψουν στο αλλοτινό σκούρο μπλε χρώμα τους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

"Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την εθνική μας ταυτότητα" ανέφερε ο Μπράντον Λιούις, ο υφυπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, σε μια ανακοίνωσή του. "Για αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που ανακοινώνω ότι τα βρετανικά διαβατήρια θα ανακτήσουν το εμβληματικό επίχρυσο σχέδιό τους, σε μπλε φόντο, μόλις αποχωρήσουμε από την ΕΕ το 2019", πρόσθεσε.

Τα νέα μπλε διαβατήρια θα αρχίσουν να παραδίδονται αφού ανανεωθεί η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία, τον Οκτώβριο του 2019. Στο ενδιάμεσο, από τις 29 Μαρτίου (την ημερομηνία "εξόδου" από την ΕΕ) μέχρι τον Οκτώβριο, θα χρησιμοποιείται το μπορντό κάλυμμα αλλά χωρίς την ένδειξη "Ευρωπαϊκή Ένωση".

Το σκούρο μπλε χρώμα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα βρετανικά διαβατήρια το 1921. Από το 1988 η Βρετανία υιοθέτησε και εκείνη το μπορντό χρώμα που χρησιμοποιούν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Η συντηρητική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun, που υποστήριξε ένθερμα το Brexit και ζητούσε επίμονα την επιστροφή των παλαιών διαβατηρίων, υποστήριξε ότι η απόφαση της κυβέρνησης συνιστά μια "εντυπωσιακή νίκη" της.

Η ανακοίνωση έγινε ασμένως δεκτή από τους υποστηρικτές του Brexit, δεν έλειψαν όμως και τα ειρωνικά σχόλια. "Ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο για εκείνους για τους οποίους η εθνική ταυτότητα έχει σημασία. Η αποκατάσταση του δικού μας βρετανικού διαβατηρίου είναι ένα ισχυρό σύμβολο της επιστροφής του Ηνωμένου Βασιλείου", έγραψε με ενθουσιασμό στο Twitter ο συντηρητικός βουλευτής Άντριου Ρόζιντελ.

"Αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα έγινα ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, αν αυτό σημαίνει ότι θα αποκτήσω μπλε διαβατήριο. Αν είχαν προβάλει νωρίτερα αυτό το επιχείρημα θα είχαν εξοικονομήσει πάρα πολύ χρόνο", απάντησε ειρωνικά ο Εργατικός βουλευτής Ίαν Μάρεϊ που είχε ταχθεί κατά του Brexit.

Ο Μπράντον Λιούις διαβεβαίωσε ότι τα νέα διαβατήρια θα είναι "από τα πιο ασφαλή στον κόσμο" και ότι θα ληφθούν μέτρα για να μην είναι δυνατή η πλαστογράφησή τους.

(Φωτογραφία:AP Photo/Matt Dunham)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit
SHARE:

24Media Network