Ταϊλάνδη: Οι κάτοικοι τιμούν τα θύματα του μακελειού στο εμπορικό κέντρο

Ταϊλάνδη: Οι κάτοικοι τιμούν τα θύματα του μακελειού στο εμπορικό κέντρο
Ταϊλάνδη: Οι κάτοικοι τιμούν τα θύματα του μακελειού στο εμπορικό AP

Χιλιάδες άνθρωποι με κεριά τέλεσαν την αγρυπνία στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο εμπορικό κέντρο της Νακόν Ρατσασίμα.

Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας αναμμένα κεριά, τέλεσαν αγρυπνία στη μνήμη των 29 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από έναν υπαξιωματικό του στρατού στην πόλη Νακόν Ρατσασίμα το Σάββατο.

Μοναχοί προσεύχονταν την ώρα που πολλοί άνθρωποι εναπόθεταν λευκά λουλούδια στη βάση του αγάλματος μιας τοπικής ηρωίδας, της Τάο Σουρανάρι. Κάποιοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο Terminal 21, όπου ταμπουρώθηκε ο δράστης κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού προηγουμένως είχε κλέψει ένα τουφέκι και πυρομαχικά από το στρατόπεδο όπου υπηρετούσε.

«Όταν έχεις τέτοιο θυμό, σε κυριεύει. Έχω κι εγώ δύο παιδιά και απλώς σκέφτομαι αυτές τις ζωές εκεί πέρα… Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ καθόλου τη νύχτα. Ήθελα με κάποιον τρόπο να βοηθήσω, όμως δεν μπορούσα», είπε ένας κάτοικος της πόλης, ο Τσιαρτίπο Κουραπάκορν, που συμμετείχε στην αγρυπνία.

Ο υπαξιωματικός Τζακραπάντ Τόμα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στο υπόγειο του εμπορικού κέντρου.

«Είμαι εδώ για να προσευχηθώ για όσους πέθαναν. Αισθάνομαι θλίψη για αυτό που συνέβη», είπε ένας άλλος κάτοικος, ο Πατσαρίντα Σανγκτόνγκσουκ.

Σύμφωνα με τις ταϊλανδέζικες αρχές, τα κίνητρα του δράστη ήταν «προσωπικά». Ο Τόμα σκότωσε 29 ανθρώπους (πολίτες, συναδέλφους του και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας) και τραυμάτισε άλλους 57.

«Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ταϊλάνδη και θέλω να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει μια τέτοια κρίση», είπε ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ότσα, από το νοσοκομείο της πόλης όπου επισκέφθηκε τους τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός, που ήταν μέχρι πρόσφατα αρχηγός του στρατού της χώρας, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης αντιμετώπιζε κάποιο «προσωπικό πρόβλημα» που είχε σχέση με την πώληση ενός σπιτιού.

Σχολιάζοντας τη κλοπή του όπλου και των πυρομαχικών από τη στρατιωτική βάση, ο Τσαν-Ότσα είπε ότι «δεν οφειλόταν σε αμέλεια» του προσωπικού, αφού υπήρχαν στον χώρο φύλακες. Πρόσθεσε όμως ότι ενισχύθηκαν πλέον τα μέτρα ασφαλείας στο οπλοστάσιο.

Ταϊλάνδη: Οι κάτοικοι τιμούν τα θύματα του μακελειού στο εμπορικό AP

Νόμιζα ότι έβλεπα όνειρο

Πολλοί από τους διασωθέντες αφηγήθηκαν πώς μια συνηθισμένη ημέρα στο εμπορικό κέντρο μετατράπηκε σε εφιάλτη. «Ήταν σαν να ζούσα όνειρο. Χαίρομαι που βγήκα ζωντανή», είπε η 48χρονη Σοτιγιάνε Ουντσάλε, η οποία κρύφτηκε στις τουαλέτες όταν άκουσε τους πυροβολισμούς.

Ένας Φιλιππινέζος δάσκαλος, ο Αλντρί Μπαλίκουινκ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι υπάλληλοι μιας μπουτίκ τον έκρυψαν στην αποθήκη. «Μείναμε εκεί επί έξι ατελείωτες ώρες. Είμαι ακόμη σοκαρισμένος», είπε.

Δεκάδες πελάτες και εργαζόμενοι κατάφεραν να διαφύγουν από το πολιορκημένο εμπορικό κέντρο όταν πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το ισόγειο του πολυώροφου κτιρίου και, σταδιακά, προχώρησαν στην εκκένωση όλου του χώρου.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ταμπουρωμένος υπαξιωματικός σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα