Ταϊλάνδη: Πυρά κατά ηγέτη των "Κόκκινων Πουκαμίσων"

Ταϊλάνδη: Πυρά κατά ηγέτη των "Κόκκινων Πουκαμίσων"

Τραυματίστηκε από τα πυρά αγνώστων ένας από τους ηγέτες του φιλο-κυβερνητικού κινήματος "Κόκκινα Πουκάμισα"

Ένας εκ των ηγετών του φιλο-κυβερνητικού κινήματος «Κόκκινα Πουκάμισα» τραυματίστηκε σήμερα από τα πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στη βορειοανατολική πόλη Ούντον Θάνι και η αστυνομία εκτιμά ότι η επίθεση είχε πολιτικό κίνητρο.

Ο Κουαντσάι Πραϊπάνα, ο οποίος ηγείται των χιλιάδων υποστηρικτών του κινήματος στην επαρχία Ούντον Θάνι, βρισκόταν έξω από το σπίτι του όταν άγνωστοι τον πυροβόλησαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Τραυματίστηκε στο χέρι και στο πόδι.

Σύμφωνα με το BBC, ο Κουαντσάι Πραϊπάνα είναι παρουσιαστής τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού κι έπαιξε μεγάλο ρόλο στις διαδηλώσεις στην Μπανγκόκ το 2010.

"Απ΄ό,τι κατέγραψε η κάμερα κλειστού κυκλώματος, κάποιος που επέβαινε σε ημιφορτηγό καφέ μεταλλικού χρώματος πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον του σπιτιού", δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της αστυνομίας Κόουιτ Θαροενουατανάσουκ.

"Εχει ξεκινήσει έρευνα αλλά θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα με πολιτικό κίνητρο", πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επίθεση αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στη χώρα μετά την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, από σήμερα, στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, με σκοπό να περιοριστεί το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της που επιδιώκει την ανατροπή της.

Η πρωτεύουσα τέθηκε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών. Η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία καλύπτει τη Μπανγκόκ και τις γύρω επαρχίες, επιτρέπει --μεταξύ άλλων--στις υπηρεσίες ασφαλείας την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, την κράτηση υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγορίας, την λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων άνω των πέντε ατόμων.

Πάντως, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας η Μπανγκόκ ήταν ήρεμη το πρωί και οι πολίτες μετακινούνταν κανονικά για να μεταβούν στις εργασίες τους. Δεν υπήρχαν στρατεύματα στους δρόμους, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης του Νοεμβρίου, αλλά σαφώς αυξημένη αστυνομική παρουσία, ενώ δεν υπήρξε ούτε απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί "όλες τις πλευρές να μην καταφύγουν στη βία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν τους κανόνες δικαίου".

Οι υποστηρικτές του κινήματος "Κόκκινα Πουκάμισα", δεν έχουν συμμετάσχει έντονα στις τελευταίες διαμαρτυρίες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, παρατηρητές εκτιμούν ότι μπορεί να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια αν αυτοί βρεθούν και πάλι στους δρόμους με κάποια αφορμή.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Νοέμβριο στου 2013 στη χειρότερη πολιτική βία στην Ταϊλάνδη από το 2010.

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές του 2010.

SHARE:

24Media Network