Ταϊβάν: Μήνυμα στο Πεκίνο να σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Διαβάζεται σε 2'
Taiwan Election
Ο Λάι Τσινγκ-τε 2024 Chiang Ying-ying/AP Photo

Να σεβαστούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και την ψήφο των Ταϊβανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να καταπιέζουν την Ταϊβάν ζήτησε το ΥΠΕΞ από τις αρχές του Πεκίνου.

Η Ταϊβάν κάλεσε σήμερα την ηγεσία της Κίνας “να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών” που κέρδισε χθες Σάββατο ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος υποσχέθηκε να προστατεύσει τη νήσο από “τις απειλές και τους εκφοβισμούς” του Πεκίνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρχές του Πεκίνου να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών, να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να σταματήσουν να καταπιέζουν την Ταϊβάν“, αναφέρει η ανακοίνωση του ταϊβανέζικου υπουργείου.

Σημειώνεται πως οι Ταϊβανοί ψηφοφόροι επέλεξαν τον νέο ηγέτη τους, Λάι Τσινγκ-τε, στις εκλογές που διεξήχθησαν υπό τη σκιά μιας ολοένα και πιο διεκδικητικής Κίνας, που έχει περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια αυξάνοντας τις απειλές της προς το αυτοδιοικούμενο νησί.

Ο ίδιος χαιρέτισε μπροστά σε υποστηρικτές του “ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία” του νησιού, παρά τις απειλές του Πεκίνου που διεκδικεί την κυριαρχία του.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, ενώ συγχρόνως Κινέζοι ηγέτες έχουν ορκιστεί να επιτύχουν τελικά αυτήν την “επανένωση”, παρόλο που οι κάτοικοι του αυτοδιοικούμενου νησιού έχουν κάνει ξεκάθαρο πως θέλουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Η εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε είναι ακόμη μια ένδειξη αυτής της ισχυρής θέλησης των κατοίκων να πάνε κόντρα στις πιέσεις της Κίνας, καθώς είναι γνωστό πως ο συγκεκριμένος υποψήφιος ήταν ο λιγότερο επιθυμητός, ενώ μάλιστα το Πεκίνο τον έχει χαρακτηρίσει ακόμη και “υποκινητή πολέμου”.

Η Σεούλ ελπίζει στη συνεχιζόμενη ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν

Η Νότια Κορέα ελπίζει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο δήλωση αξιωματούχου του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών ως απάντηση στην εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε στην προεδρία της Ταϊβάν.

“Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν σε διάφορους τομείς”, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τη δήλωση του μη κατονομαζόμενου αξιωματούχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα