Τελεσίγραφο 10 ημερών από τη Σαουδική Αραβία στο Κατάρ

Τελεσίγραφο 10 ημερών από τη Σαουδική Αραβία στο Κατάρ

Η εναλλακτική λύση που έχει το Κατάρ “δεν είναι η κλιμάκωση της κρίσης, αλλά ο διαχωρισμός του” από τις αραβικές χώρες που έχουν επιβάλλει όρους

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της συνέταξαν απειλητικό τελεσίγραφο με παραλήπτη την κυβέρνηση του Κατάρ, ως το τίμημα που πρέπει το μικρό κρατίδιο να πληρώσει προκειμένου να αρθεί ο γεωγραφικός, πολιτικός και οικονομικός αποκλεισμός που έχει επιβάλλει ο αραβικός κόσμος σε αυτό.

Η λίστα με τα 13 σημεία περιλαμβάνει το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, την δραστική μείωση της συνεργασίας με το Ιράν, αλλά και την απομάκρυνση τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφος του Κατάρ. Επιπλέον, ζητείται ο τερματισμός των επαφών με ομάδες που πρόσκεινται στην μουσουλμανική αδελφότητα.

Ο υπουργός Επικρατείας και Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Ανουάρ Γκαργκάς δήλωσε σήμερα, σχετικά με το τελεσίγραφο των όρων που οι αραβικές χώρες απηύθυναν στο Κατάρ, ότι: “η εναλλακτική λύση δεν είναι η κλιμάκωση της κρίσης, αλλά οι διαφορετικοί δρόμοι που θ' ακολουθήσουν οι δύο πλευρές.”

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δήλωσε ότι η ικανότητα των διαμεσολαβητών να επιλύσουν την κρίση με το Κατάρ, υπονομεύθηκε από την “διαρροή” των απαιτήσεων των αραβικών χωρών.

Η Ντόχα από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι όροι που της έχουν τεθεί δεν είναι λογικοί για την ανάληψη δράση από μέρους της. Την λίστα με τους όρους υπογράφουν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, αλλά και τα ΗΑΕ, που μεταξύ άλλων ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, την διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, αλλά και τον τερματισμό λειτουργίας της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν εφαρμόσει οικονομικό και διπλωματικό εμπάργκο στην χώρα με τον ισχυρισμό πως η βασιλική οικογένεια του Κατάρ χρηματοδοτεί τρομοκράτες Τζιχαντιστές. Όπως σημειώνει η βρετανική Guardian, αν ποτέ οι όροι αυτοί γίνουν αποδεκτοί, τότε το Κατάρ θα έχει παραδώσει την εξωτερική της πολιτική στα Εμιράτα. Άλλωστε το τελεσίγραφο το δηλώνει ξεκάθαρα: "Το Κατάρ θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους υπόλοιπους Άραβες και τον Κόλπο, τόσο στρατιωτικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά".

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ GUARDIAN

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το Κατάρ αρνείται να διαπραγματευτεί πριν αρθεί το εμπάργκο

Τουρκικά στρατεύματα πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στο Κατάρ

SHARE:

24Media Network