Τερματισμό της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θέλει η Τουρκία

Τερματισμό της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θέλει η Τουρκία

"Ήταν μια προσωρινή αποστολή και ο στόχος της επιτεύχθηκε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επεκταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Να μπει τέλος στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών/ προσφυγικών ροών, θέλει η Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη μείωση του αριθμού των ατόμων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα, δείχνει ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για περιπολίες πολεμικών πλοίων στις ακτές της γείτονας χώρας.

Σύμφωνα με δύο πηγές που σχετίζονται με το θέμα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ τόνισε στους ομολόγους του του ΝΑΤΟ την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν βλέπει πλέον τον λόγο να συνεχιστεί η συγκεκριμένη αποστολή μετά τα τέλη Δεκεμβρίου, παρά την ισχυρή υποστήριξη της συμμαχίας για το αντίθετο.

"Ήταν μια προσωρινή αποστολή και ο στόχος της έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να επεκταθεί περαιτέρω", δήλωσε ο Ισίκ την Πέμπτη σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Και πρόσθεσε: "Είτε η δύναμη του ΝΑΤΟ παραμείνει είτε όχι, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για περιορισμό των μεταναστών".

Όλα αυτά την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πέρασμα από την Λιβύη στην Ιταλία, με την Τουρκία να στέλνει πλοία και αεροπλάνα για θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ερωτηθείσα τι θα συμβεί το 2017, απάντησε: "Θα πρέπει να το δούμε τότε".

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ υπερασπίστηκε πάντως την εν λόγω επιχείρηση, δηλώνοντας ότι τα πλοία του Οργανισμού είναι σε θέση να εντοπίζουν πολύ πιο γρήγορα τους λαθροδιακινητές, σε σχέση με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή.

"Έχουμε δει μια πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων και ήμαστε σε θέση να κόψουμε τις γραμμές των εγκληματικών δικτύων που τις οργανώνουν", επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το Reuters, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη με την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο και ανησυχεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει το πάνω χέρι σε μια διαμάχη για την κυριότητα μιας ομάδας νησιών του Αιγαίου.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Πρόσφυγες, Μετανάστες
SHARE:

24Media Network