Τετραπληγικοί ελέγχουν ρομποτικό χέρι με το μυαλό τους

Τετραπληγικοί ελέγχουν ρομποτικό χέρι με το μυαλό τους
Η ρομποτική στην υπηρεσία της ιατρικής © NATURE

Διαβάστε για το επίτευγμα των πανεπιστημίων Μπράουν και Χάρβαρντ, του υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (Vid)

Δύο τετραπληγικοί ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες κατόρθωσαν να ελέγξουν ένα ρομποτικό χέρι χρησιμοποιώντας μονάχα τη σκέψη τους.

Οι ασθενείς κατάφεραν να πιουν χωρίς βοήθεια από δεύτερο άτομο, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Η συγκεκριμένη ιατρική επιτυχία οφείλεται σε μία τεχνική που αναπτύχθηκε από σύμπραξη των πανεπιστημίων Μπράουν και Χάρβαρντ, του υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Η εν λόγω τεχνική βασίζεται στην εμφύτευση ενός αισθητήρα στον εγκέφαλο. Ο αισθητήρας είναι συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή που "μεταφράζει" τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου και μπορεί να τα μετατρέπει σε εντολές για τον ρομποτικό βραχίονα.

Οι επιστήμονες που έχουν αναπτύξει την επίμαχη τεχνική ευελπιστούν ότι μελλοντικά θα μπορούν να "επανασυνδέσουν" τον εγκέφαλο με τα παραλυμένα άκρα ασθενών, δίνοντας τη δυνατότητα σε τετραπληγικούς και παραπληγικούς ανθρώπους να κινηθούν και πάλι.

"Ήταν μία στιγμή πραγματικής χαράς [όταν οι ασθενείς ήπιαν μόνοι τους]", δήλωσε ο καθηγητής John Donoghue, νευρολόγος στο πανεπιστήμιο του Μπράουν. "Νομίζω ότι ήταν μία σημαντική πρόοδος στον τομέα της [επαφής] μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή, βοηθήσαμε έναν άνθρωπο να κάνει κάτι που επιθυμούσε να κάνει επί πολλά χρόνια", συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρομποτική για τετραπληγικούς

SHARE:

24Media Network